ČEŠKA BESEDA VIROVITICA Na mirisnoj radionici izrađivali i ukrašavali medenjake

Prigodnom kreativnom radionicom “perníčky” (pečenjem i ukrašavanjem medenjaka) Češka beseda Virovitica otvorila je večeras (ponedjeljak) ovogodišnji  “Prosinac u Češkom domu” kojim već tradicionalno njeguje kulturne običaje i sudjeluje u obilježavanju pripreme za Božić.

Ove godine, voditeljica radionice bila je učiteljica Nadja Sviderkova iz Češke, koja jezik i češku kulturu učenicima u Hrvatskoj već pet godina prenosi u školama u Daruvaru i okolici te Virovitici.

Njen poseban recept za tamne medenjake, koji je, kaže do savršenstva dovela u punih 30 godina isprobavanja, bio je pravi hit radionice. Točan omjer meda, đumbira, klinčića i drugih sastojaka te malo limuna u bjeljancima za pokrov kojim su ukrašavani oduševili su i učenike, ali i roditelje i bake koji su ih dopratili, a koje su kući ponijele i recept za ovu posebnu slasticu.

Najljepši primjerci sa radionice, kaže Jasna Berger, predsjednica Češke besede Virovitica, bit će dio ukrašenog stola za Sv. Nikolu, u četvrtak, od 18 do 20 sati na tradicionalnom programu pod nazivom „Mikulášský večírek“ u Češkom domu.

Sv. Nikole, krampusi, anđeli, čizmice, zvončići i desetak drugih oblika medenjaka, koji su večeras nastali na radionici, obradovat će tada mališane i kao pokloni za sv. Nikolu. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”494309″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content