Dobročinitelji iz Tirola iduće godine Virovitičko-podravskoj županiji donirat će devet vatrogasnih vozila

U Virovitičko-podravsku županiju iduće godine dolazi devet vatrogasnih kamiona s potrebnom opremom ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna. Tako će dva vatrogasna kamiona stići u Suhopolje, a po jedan u Gornje Bazje, Kladare, Veliku Črešnjevicu, Turnašicu, Četekovac, Špišić Bukovicu i Orahovicu.

Naime, povodom svog posjeta Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije predstavnici austrijske savezne države Tirol na čelu sa bivšim inspektorom za vatrogastvo i dugogodišnjim vatrogasnim zapovjednikom Hubertom Ritterom i predstavnikom Vlade Tirola Peterom Logarom posjetli su zajedno s predstavnicima Vatrogasne zajednice VPŽ na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem Virovitičko-podravsku županiju. U uredu župana dočekali su ih župan Igor Andrović i zamjenik Marijo Klement.

Predstavnici Tirola su tom prilikom ukratko predstavili poziciju vatrogasaca u svojoj pokrajini  istaknuvši pritom visoku obučenost, kvalitetnu opremljenost, odličan učinak i zavidan broj vatrogasaca.

Upravo iz tih razloga ponudili su gostoprimstvo vatrogascima iz naše županije u svojim centrima za obuku vatrogasaca. Ujedno, izrazili su želju za doniranjem vozila i vatrogasne opreme, kako bi našim vatrogasnim društvima pomogli u obavljanju redovnih dužnosti.

Župan Igor Andrović zahvalio je gostima iz Austrije na inicijativi kao i predstavnicima Vatrogasne zajednice VPŽ te iskoristio prigodu da ih upozna sa radom županijske Uprave te napretkom naše županije, istaknuvši pritom Virovitičko-podravsku županiju kao jednu od vodećih u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Virovitičko-podravska županija je izabrana za donaciju vozila jer se nalazi u HR vrhu po broju i učestalosti edukacija naših vatrogasaca, a da pritom i uz mala sredstva, ostvaruju ovakve rezultate.

Posrednik za ovaj projekt je bio zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić. Inače, uvjeti za donaciju su: grijana garaža, motivacija za dobrovoljnim vatrogastvom, velik broj osposobljenih, educiranih i mladih vatrogasaca, ali i još veće poboljšanje u edukaciji i osposobljavanju. U ožujku iduće godine šestero vatrogasaca treba proći školu u Austriji u trajanju od 5 dana i svaka postrojba koja dobije vozilo mora na 3 dana u Tirol po vozilo i na edukaciju. U 2020. godini očekuje se i dolazak novih vatrogasnih vozila koja će dobiti Voćin, Čačinci i JVP Slatina, kao i jedno akcidentno vozilo za područje naše županije koje će biti stacionirano u JVP Virovitica.

Osim toga, predstavnici austrijske savezne države Tirol, uz svoje domaćine, obišli su vatrogasce diljem Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”495747″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content