Ministar Tomislav Ćorić: “Do 2023. bit će kompletiran sustav gospodarenja otpadom”

- PROMO -

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić predstavio je sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Istaknuo je da predstoji ambiciozan i zahtjevan zadatak provedbe kako bi se ostvarila preuzeta obveza o prikupljanju 50 posto odvojenog otpada 2022. godine.

– Dosad su izgrađena dva županijska centra za gospodarenje otpadom, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, blizu pokretanju su oni u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj, a u pripremi je još nekoliko njih – rekao je.

Dodao je da vjeruje da će do 2023. godine sustav gospodarenja otpadom biti u potpunosti kompletiran, napomenuvši da su u sanaciju odlagališta dosad uložena 82 milijuna kuna, a zatvoreno ih je 28. Do kraja godine, kazao je, očekuje se raspisivanje natječaja za nabavu vozila i plovila za prijevoz odvojenog otpada procijenjene vrijednosti 150 milijuna kuna, za izgradnju sortirnica vrijednosti 350 milijuna, a uskoro i za postrojenja za obradu bio otpada od 250 milijuna.

– Početkom sljedeće godine očekuje se raspisivanje natječaja za nabavu spremnika za prikupljanje odvojenog otpada vrijednosti 370 milijuna kuna – najavio je.

Govoreći o projektima vodnog gospodarstva, istaknuo je da će se za projekte vodnog gospodarstva na komunalnoj razini, odnosno vodovoda i odvodnje, u 112 projekata u pripremi i realizaciji uložiti 38 milijardi kuna.

U navodnjavanju je u realizaciji devet projekata na 3.620 hektara površine u vrijednosti 372 milijuna kuna, a u pripremi su njih 32, na 21.000 hektara s procijenjenih 2,4 milijarde kuna ulaganja. U zaštiti od poplava u provedbi su 33 projekta, u sklopu kojih će se urediti 175 kilometara nasipa, a vrijednost je 816 milijuna kuna. Izdvojio je da će Hrvatska u razdoblju od 2019. do 2023. biti veliko gradilište na području vodnog gospodarstva.

(vlada.gov.hr)

Povezane vijesti

Skip to content