Obilježena 27. obljetnica Vojne operacije ”Papuk 91” kojom je krenulo oslobađanje Hrvatske

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. obilježena je 27. obljetnica vojne operacije ”Papuk 91” kojom je oslobođeno jedno od prvih okupiranih područja u Hrvatskoj. Obljetnica je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice, a potom su otvorene igre branitelja.

1612obljetnicavopapuk 3

 

U uvodu otvaranja igara nazočnima se obratio predsjednik udruge organizatora Robert Kuzmić naglasio je iznimno važnost datuma 15. prosinca 1991..

-Toga dana oslobođeno je jedno od prvih područja u RH, a ono što je najvažnije riječ je o akciji koja je spriječila neprijatelja da presječe Podravsku magistralu. Ovom obljetnicom odajemo dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u ovoj akciji, alii poštovanje svima onima koji su u njoj sudjelovali i oslobodili naše područje – rekao je Kuzmić.

1612obljetnicavopapuk 4

Nazočnima se potom obratila i gradonačelnica orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin zahvalivši se organizatoru na nastavku organizacije ove obljetnice te izrazivši žaljenje što istoj nije nazočio veći broj građana Orahovice i na taj način pokazao zahvalnost žrtvi hrvatskih hrvatski branitelja za slobodu kako ovog područja tako i cijele Hrvatske. Braniteljske igre otvorio je pomoćnim ministra hrvatskih branitelja, generala Tome medveda, Nenad Križić ističući važnost dvije stvari.

1612obljetnicavopapuk 5
-Danas je važno obilježavanje ovog krucijalnog datuma u hrvatskoj povijesti, datuma kojim je krenulo oslobađanje Hrvatske, ali isto tako važna je i sama obljetnica kojom ne dozvoljavamo da se to zaboravi. Stoga, svaka zahvalnost ratnim policajcima Orahovice koji ustraju u ovoj organizaciji i pozivam sve branitelje na jedno veliko zajedništvo, jer ono što smo učinili za našu Hrvatsku nam nitko ne može uzeti, i samo zajedno to možemo i danas braniti i sačuvati.

Ovakve obljetnice su sjajni projekti braniteljskih udruga, ali nažalost jako je malo domaćih ljudi na njima i zato ovim putem pozivam sve ljude s ovoga područja da podrže ovakva događanja i pokažu zahvalnost onima koji su bili najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Ministarstvo hrvatskih branitelja će naravno uvijek biti podrška svim braniteljskim projektima jer to je naša zadaća i dužnost – rekao je Križić.

1612obljetnicavopapuk 1

U sklopu braniteljskih igara 6 ekipa natjecalo se u tri discipline i to viseća kuglana, elektronički pikado i bela, a najuspješniji su nagrađeni odličjima. Obljetnica je zaključena Domu kulture u Zdencima gdje je viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Područne jedinice Virovitica Ante Krišto održao predavanje braniteljima na temu ”Prava hrvatskih branitelja”, a potom je nazočnima projiciran dokumentarni film ”Orahovica u Domovinskom ratu” mladog orahovačkog povjesničara Dine Mataza. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content