RBA U VIROVITICI Slušamo svoje klijente te s njima izgrađujemo partnerski odnos

Nakon 13 godina na mjestu direktora Podružnice RBA u Virovitici u čijoj su nadležnosti bile i podružnice u Bjelovaru i Koprivnici, u 2017. godini Nikola Gomerčić postao je regionalnim direktorom u RBA u Sektoru za gospodarstvo i poduzetništvo u nešto proširenoj Regiji. Ona, uz već spomenute županije, obuhvaća i Varaždinsku, odnosno Međimursku županiju.

Krajem 2018. godine razgovaramo s njim o nastalim promjenama, poslovnoj godini na izmaku i suradnji s gospodarstvenicima na području Virovitičko-podravske županije.

Na što se odnosi promjena u poslovanju?
Od sredine 2017. godine nadležan sam, osim za Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku, i za poslovanje RBA u Varaždinskoj, odnosno Međimurskoj županiji. Veliko je to povjerenje koje mi je dano od strane Uprave RBA.

Osim što je riječ o iznimno velikom području, ne samo teritorijalno (obuhvaća čak 5 županija), nego je još značajnije po snazi gospodarstva i poduzetništva u cijeloj Regiji, a u čemu prednjače Varaždinska i Međimurska županija.

Zanimljivo za naglasiti je da se u navedenih 5 županija ostvaruje 5 milijardi BDP-a, što je gotovo 11% BDP-a cijele Hrvatske, a da već spomenuta Regija unutar RBA drži gotovo 20% udjela od svih Regija, što je vrlo respektabilan udio u Bilanci RBA.

Po veličini aktive, navedena Regija je odmah iza Regije u kojoj je grad Zagreb. Nije to veliko iznenađenje kada znamo da je sjever Hrvatske tradicionalno uspješan, kada je u pitanju stvaranje nove vrijednosti i izvoz, odnosno razvoj i poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

Kako to uspijevate, kakva je organizacija da biste stigli u sve gradove, odnosno županije?

Naravno da ništa od toga ne bi bilo moguće da nije izuzetno profesionalnih i motiviranih djelatnika, menadžera i stručnjaka koji svakodnevno upravljaju svojim klijentima iz navedene Regije. Organizirani smo kroz tri prodajna centra koja vode tri menadžera s dugogodišnjim bankarskim iskustvom i koje su stjecali preko 10 godina upravo u RBA: Maja Jambrošić iz Čakovca, koja je ujedno i zamjenik direktora Regije, Lorena Panić, također iz Čakovca te Tomislav Vrančić iz Slatine.

Oni, sa svojih 30-ak djelatnika, upravljaju s portfeljem od 3.700 tvrtki koje imaju otvoren račun u RBA, od čega su njih gotovo 1.000 korisnici rizičnih produkata, odnosno plasmana.
Oni su zapravo ti koji provode i žive misiju RBA, a to je da smo visoko motiviran tim financijskih stručnjaka koji uvijek ide korak dalje, kako bi naši klijenti bili korak ispred u ostvarenju svojih životnih i poslovnih planova.

Usluge temeljimo na iskustvu naših zaposlenika, tradiciji europskoga bankarstva i suvremenim potrebama klijenata banke. U svakom kontaktu s klijentima želimo da osjete jednostavnost poslovanja s nama te brzinu i dostupnost naših usluga. Slušamo i razumijemo svoje klijente i izgrađujemo partnerski odnos. Ponosni smo na uspjeh svakoga našeg klijenta i tada je naša misija ispunjena.

Osobno pokušavam u svakom tjednu barem jednom biti u svakom od spomenutih gradova, a svoj plan temeljim prema potrebama naših klijenata, odnosno svojih zaposlenika.

 

 

Kako biste opisali ovu poslovnu godinu?

Protekla godina bila je izazovna za poslovanje Banke. Početak godine obilježila je eskalacija krize u koncernu Agrokor, a nastavak godine donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

No ostvareni gubici na vrijednosti potraživanja od Agrokora i ekonomski povezanih društava u značajnoj su mjeri neutralizirani pozitivnim jednokratnim učincima u upravljanju portfeljem neprihodujućih kredita te je u 2017. godini Banka ostvarila neto dobit u iznosu od 396 milijuna kuna.
Osim spomenutih jednokratnih utjecaja na financijski sektor, trendovi u financijskoj industriji ostaju pozitivni. Zaustavljanje procesa razduživanja kućanstava te rast kreditnog portfelja bankovnog sustava prošle godine predstavljaju potvrdu početka povoljnijeg razdoblja.

Kakva je suradnja s gospodarstvenicima u Virovitičko-podravskoj županiji?

U svojoj županiji kao i ostalim županijama gdje poslujemo pokušavamo dati određenu dodatnu vrijednost u suradnji gospodarstvenika i financijskih institucija. Ponosni smo jer smo značajnim udjelom financiranja privatnih investicija u našoj županiji doprinijeli razvoju gospodarstva županije koje sve više postaje značajan igrač na tržištu republike Hrvatske, ali i Europske unije gdje je nekoliko naših klijenata već neko vrijeme prisutno i bore se s najvećim igračima iz svijeta biznisa.

Također, ponosni smo što u suradnji s ostalim financijskim institucijama te razvojnim bankama, odnosno lokalnom samoupravom, našim klijentima omogućavamo pristup konkurentnim kamatnim stopama na tržištu, što je uz pristup sredstvima iz fondova Europske unije ostvarilo značajan rast konkurentnosti tvrtki iz naše županije.

Vjerujemo da im osim konkurentnih tržišnih uvjeta dodanu vrijednost dajemo i kroz veliko iskustvo i znanje, odnosno podršku u strukturiranju i najzahtjevnijih transakcija koje su neminovnost u današnjem poslovnom svijetu, a pogotovo u pripremi investicija koje su pod strogim nadzorom fondova Europske unije. Naša vizija je da želimo biti prva Banka u Hrvatskoj po zadovoljstvu naših klijenata i na tome svakodnevno radimo.

Poruka za kraj?

Vjerujem da će RBA i dalje davati svoj izniman doprinos u razvoju gospodarstva i poduzetništva Virovitičko-podravske županije, da će i dalje biti društveno i socijalno odgovorna institucija te da će ustrajati u ostvarenju svoje vizije koju žive sa svim svojim klijentima i koji posluju s RBA u Virovitici, a i cijeloj Regiji; a to je da želi biti Banka br. 1 po zadovoljstvu svojih djelatnika i ponosu svojih zaposlenika.

reifeisen 1 Custom

 

RAIFFEISENBANK JE VEĆ 13 GODINA DRUŠTVENO ODGOVORNA INSTITUCIJA

– Jako sam ponosan i na činjenicu da smo posljednjih 13 godina, otkad poslujemo u Virovitici, svake godine dali i svoj doprinos u kulturnom, obrazovnom i sportskom životu mladih u Virovitičko-podravskoj županiji.

U 2018. godini također smo donirali sredstva u razvoj djece i mladih, a ove godine naši primatelji donacija i sponzorstava su Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić, Glazbena škola Jan Vlašimsky, Odjel za pedijatriju Opće bolnice Virovitica te najmlađi uzrasti NK Pitomača – naglasio je Nikola Gomerčić, regionalnim direktor u RBA u Sektoru za gospodarstvo i poduzetništvo, obećavši kako će i dalje RBA doprinositi kao društveno odgovorna institucija.

Na donaciji koja će pomoći Odjelu za pedijatriju zahvalio je ravnatelj Opće bolnice Dinko Blažević.
– U ovo predblagdansko vrijeme zahvaljujemo RBA na donaciji koja će nam poslužiti za kupovinu opreme za Odjel pedijatrije. Hvala svima koji su prepoznali potrebe bolnice i pokazali dobru volju ovom donacijom i pomogli bolnici kako bismo mogli pružili što bolju zdravstvenu uslugu našim najmanjim pacijentima – istaknuo je D. Blažević.

Damir Mihaljević, ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, također je uputio riječi hvale na donaciji. – Svake godine uspješno surađujemo s RBA i vjerujemo da je RBA prepoznala rad i trud naše Glazbene škole. Drago mi je što postoji ta sinergija između naše škole i banke, a drago mi je i što je RBA otvorena za suradnju i drugim školama te svim strukturama u gradu Virovitici – naglasio je D. Mihaljević.

Donacija će znatno pomoći i Nogometnom klubu Pitomača, zahvalio je Ivan Veličan u ime Uprave kluba. – U ime kluba zahvaljujem RBA i posebno direktoru Nikoli Gomerčiću. Nadamo se da će i u budućnosti RBA doprinositi razvoju nogometa na našem području – izjavio je I. Veličan.

Ivica Tomljanović, ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici, pohvalio je višegodišnju uspješnu suradnju škole s RBA. – RBA je godinama prisutna u našoj školi i to s donacijom najpotrebitijima. Ovu donaciju ćemo iskoristiti za izradu posebne sportske police koja će postati važan dio imidža naše škole pa zahvaljujem RBA – rekao je I. Tomljanović.

N. Gomerčić kao i primatelji donacija iskoristili su ovu prigodu i kako bi svima čestitali Božić i uspješnu novu 2019. godinu. (PROMO, foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content