VRAĆAM SE ODMAH Blokirali parkiralište kako bi ukazali na nesavjesnost vozača

“Vraćam se odmah”, “stižem za pet minuta”, “čekam nekoga” samo su neki od brojnih izgovora kojima vozači opravdavaju parkiranje na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom. Kako bi ukazali na problem nesavjesnosti vozača i nepoštivanja propisa kada je riječ o parkiranju na posebno označenim mjestima, Udruga osoba s invaliditetom u suradnji s Prometnom postajom Virovitica organizirala je akciju “Poštujte i naš znak”. Tako su kroz dva dana članovi Udruge i policajci obilazili parkirališta širom grada i upozoravali građane o pogrešnom parkiranju.

Foto: D. Vargović

– U četvrtak smo obišli trgovačke centre gdje smo preventivno djelovali na vozače koji su parkirali na mjestima za osobe s invaliditetom. Jučer smo šetali Viroviticom gdje smo osim na nepropisno parkirana vozila na parkiralištima naišli i na brojne druge probleme koje osobama s invaliditetom onemogućuje sigurno kretanje ulicom. Tu su situacije gdje su automobili parkirani preblizu zidovima što onemogućuje osobama u kolicima prolazak, kao i parkiranje na pješačke staze – rekao je Dario Gazibara, policijski službenik za prometnu preventivu PP Virovitica.

Foto: D. Vargović

Akciju su završili danas (subota) kada su na štandu ispod sata dijelili letke i održali kratak performans. Naime, invalidskim kolicima “blokirali” su dva parkirališna mjesta i tako poslali poruku. Kako kažu iz Udruge, željeli su pokazati građanima kako izgleda osjećaj kada se netko iz čiste komocije parkira na njihovo mjesto i tako im dodatno oteža kretanje gradom. – Takva parkirališta postoje s razlogom, nama je problem izaći i ući u automobil jer moramo kolicima proći između dva parkirana automobila. Zna se događati i da netko parkira automobil na žuto iscrtano područje između dva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom i tako ne zauzme samo jedno, već oba mjesta jer mi nikako ne možemo ući u automobil – objašnjava Dejan Vargović, tajnik Udruge.

Foto: UOSI Virovitica

Ovakvu akciju najavljuju i za proljeće, kada će biti ljepše vrijeme, a do tada, kažu, nadaju se da će u gradu zateći puno više suosjećanja građana i praznih parkirališnih mjesta za invalide. (www.icv.hr, ml)