ZA POBOLJŠANJE KVALITETE TLA U SLAVONJI I PODRAVINI ULAŽE SE 3,5 MILIJUNA KUNA Hrvatski duhani imaju više od 500 proizvođača, a ove godine donirali su im 1400 tona kalcizacijskog materijala

Hrvatski duhani svake sezone različitim programima kratkoročnog financiranja proizvodnje svoje proizvođače podrže s više od 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti, kojima se financira nabava opreme i razna ulaganja, iznose gotovo šest milijuna kuna. Danas imaju prosječno 165 zaposlenih tokom cijele godine i posjeduju jedan od najmodernijih pogona za obradu duhana u Europi.
Hrvatski duhani pokrenuli su ove godine dvogodišnji program donacije ukupno 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla svojih kooperanata te sredstva za zaštitu na radu.
Donacija se realizira u sklopu inicijative za poboljšanje kvalitete tla za proizvodnju duhana i podizanje sigurnosti na radu u poljima duhana, a sredstva su osigurana kroz Program održive proizvodnje duhana British American Tobacco grupe.
ZA BOLJU KVALITETU TLA
U zadnjim dvjema godinama Hrvatski su duhani financirali analize tla na proizvodnim područjima koje su pokazale da je za povećanje kvalitete tla potrebno podizanje pH vrijednosti i organske tvari u tlu.
S obzirom na to da Hrvatski duhani organiziraju gotovo 80 posto ukupne domaće proizvodnje duhana i u svom sustavu imaju više od 500 proizvođača različitih veličina, donirali su im 1400 tona kalcizacijskog materijala za korekciju pH vrijednosti tla na gotovo 1000 ha poljoprivrednih površina.
Također, u svrhu podizanja organske tvari tla, proizvođačima je donacijom osiguran i materijal za zelenu gnojidbu, konkretno gorušica, koja je zazelenjela polja tijekom ljetnog perioda na 750 hektara proizvodnog područja Podravine i Slavonije, ali i sredstva za zaštitu zdravlja i sigurnosti u polju. Vrijednost proizvodnje duhana u Hrvatskoj godišnje premaši 120 milijuna kuna zbog čega je iznimno važna za domaću poljoprivredu i za lokalna gospodarstva Podravine i Slavonije. Proizvodnja duhana u Hrvatskoj svojom vrijednošću čini primjerice 62 posto ukupne vrijednosti proizvedenog krumpira, gotovo pola ukupne vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja, a 55 posto je veća od primjerice ukupne vrijednosti proizvodnje grožđa.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content