Izaslanstvo Grada Virovitice odalo počast žrtvama holokausta

Diljem Europe 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan kada je 1945. oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. U njega je deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, među kojima je bilo najviše Židova, a milijun i 100 tisuća ih je ubijeno.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, odnosno u znak sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u II svjetskom ratu, gradonačelnik Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac te gradski pročelnik Alen Bjelica, zapalili su šest svijeća u ulici Matije Gupca u Virovitici, na mjestu gdje je nekada bila sinagoga i gdje je podignuta dvojezična spomen-ploča na hebrejskom i hrvatskom jeziku.

IMG 6180
Foto: M. Bašić

Da podsjetimo, Opća skupština Ujedinjenih naroda ustanovila je 27. siječanj, dan oslobođenja Auschwitza, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tako je završilo i najtužnije razdoblje u židovskoj povijesti kada je pobijena gotovo 1/3 židovske populacije. U Virovitici je prije II svjetskog rata živjelo oko 300 Židova, a rat je preživjelo jedva dvadesetak. (virovitica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content