POREZNA REFORMA Možemo li uskoro očekivati besplatne vrtiće?

Ministar poljoprivrede i aktualni potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić u Virovitici je danas (petak) pohvalio inicijativu Grada Virovitice koji će za 100 posto povećati jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče.

-Dobrim dijelom je ovo zasluga porezne reforme, koja je omogućila općinama i gradovima da im ostane više novca u proračunu, a na županijskoj razini je slučaj da su neki gradovi i općine poreznom reformom udvostručili svoje osnovne prihode. Sad je na jedinicama lokalne samouprave da taj novac iskoriste za svoje prioritete, u kojima se definitivno nalazi briga za djecu i mlade – poručio je ministar T. Tolušić te pozvao gradove i općine da novac pametno iskoriste. Trećom poreznom reformom proračun je manji za 6,5 milijardi kuna, istaknuo je, a to rasterećenje građani i gospodarstvo moraju osjetiti.

NAKNADA SAMO POČETAK

Demografska mjera povećanja jednokratne pomoći za rođenje djeteta jedan je od izvrsnih načina, poručio je ministar i pohvalio Grad Viroviticu te rekao kako je ovo samo poticaj da se krene i u druge vrste pomoći.  – Od takvih stvari se zapravo sve i kreće, kao i priča vezana uz dječji doplatak i porodiljne naknade. Kad već govorimo o demografiji, na razini Ministarstva poljoprivrede do sad je potpisano blizu 200 ugovora za izgradnju novih vrtića ili rekonstrukciju postojećih i samo ti ugovori vrijedni su oko milijardu kuna.

presica

Ono što mi je drago je da je u tim ugovorima i novi vrtić u Virovitici, na području naselja Sveti Đurađ, koji će pomoći da se rastereti gužva koju sada imamo u Dječjem vrtiću Cvrčak i koji će omogućiti da naši najmlađi imaju bolje i kvalitetnije uvjete –rekao je Tomislav Tolušić koji je istaknuo zadovoljstvo i što će se na području naše županije graditi čak 10 novih dječjih vrtića, u općinama: Sopje, Čačinci, Špišić Bukovica, Gradina, Lukač, Suhopolje, Voćin, Čađavica, Crnac i Čačinci.

VRTIĆI MORAJU BITI JEFTINIJI

Država je dosad pomogla podizanju standarda u gradovima i općinama, primjerice, s vrtićima, cestama, školama koje čiju je izgradnju financirala u stopostotnom iznosu ili značajnim sredstvima sufinanciranja. Sad je na jedinicama lokalne samouprave da novo porezno rasterećenje iskoriste za prioritete, sukladno svojim mogućnostima. U situaciji kada Vlada ili ministarstvo izgradi vrtić i kada grad ili općina nema niti kune troška za njegovu izgradnju, tada on u budućnosti mora biti jeftiniji za korisnike, odnosno djecu, smatra T. Tolušić.

– Valja vidjeti je li novac koji je država dala gradovima i općinama kroz rasterećenje otišao na kulturno-umjetnički život ili na, primjerice, sufinanciranje vrtića. Ako država ili ministarstvo financiraju izgradnju vrtića, tada bi ti novi vrtići trebali biti jeftiniji, a u nekim situacijama i besplatni. Mislim da su djeca prioritet –  poručio je T. Tolušić i rekao kako smatra da olakšanje roditeljima od oko sedam tisuća kuna godišnje, koliko, primjerice u Virovitici plaćaju za jedno dijete u vrtiću, smatra itekako dobrom mjerom pomoći. Vlada će svakako ići u dodatna rasterećenja, poručio je, a na općinama i gradovima ostaje kako će ta sredstva iskoristiti.

Ideju je podržao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Grad Virovitica godišnje izdvaja 7 milijuna kuna za rad Dječjeg vrtića Cvrčak, a roditeljima sufinancira ekonomsku cijenu boravka djece, pa umjesto oko dvije tisuće kuna, roditelji plaćaju 580 za jedno dijete, odnosno manje za drugo, za treće je smještaj besplatan. Smanjiti cijenu moguće je, smatra, I. Kirin, ali samo uz nove modele financiranja troškova.

– Prijedlog struke bio je da država, koja uređuje Zakon o predškolskom odgoju, preuzme plaćanje zaposlenika u vrtićima, kao što to čini i u školama. Sve materijalne troškove, troškove opremanja i ostalog neka ostane na gradovima i na tako bi se već stekli uvjeti da se snizi cijena vrtića, odnosno da bude i besplatan, ako bude moguće – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content