Stipendije Grada Virovitice dobit će 17 novih studenata, ove akademske godine ukupno je 39 stipendista

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin danas je potpisao ugovore o dodjeli gradskih stipendija sa 17 novih stipendista. Grad Virovitica raspisao je natječaj za dodjelu 10 novih stipendija za ovu akademsku godinu, a na natječaj se javilo 27 studenata, dok ih je 26 zadovoljilo kriterije.

– Prihvatili smo sve studente koji su zadovoljili kriterije jer zapravo brojka nije važna jer želimo pomoći studentima kako bi nakon fakulteta lakše pronašli posao, a ne da lakše studiraju. U ovim zimskim mjesecima pripremamo i dodatne odluke za stipendiranje i kroz stručne studije, osobito za one smjerove (tehničke) koji nedostaju u gradu Virovitici i gospodarstvu, a u kojima si ljudi mogu vrlo jednostavno pronaći posao. Činjenica je da se mijenja gospodarstvo i još puno toga, a nama je u interesu da mlade zadržimo u našem gradu i kada završe svoje školovanje da se kao visoko obrazovani kadar vrate u Viroviticu i započnu svoj posao i egzistenciju – naglasio je gradonačelnik I. Kirin.

IMG 0827 Medium

Dakle, neki od kandidata su odustali te je za gradsku stipendiju ostalo prijavljeno 17 kandidata. Tako je gradonačelnik Ivica Kirin temeljem prijedloga Komisije donio Odluku kojom se broj novih stipendista povećava s 10 na 17, te će u akademskoj godini 2018./2019. Grad stipendirati ukupno 39 studenata.

– Kao i svake godine, raspisali smo natječaj za deset stipendija, prijavilo se dvadeset sedam kandidata od kojih su dvadeset šest zadovoljili kriterije. S obzirom na to da su zanimanja za koja su se prijavili studenti raznolika u kojima smo vidjeli potrebu za grad Viroviticu i razvoj našega grada, komisija je predložila gradonačelniku da stipendiramo sve studente koji su zadovoljili uvjete. Od njih dvadeset šest, na stipendiju je pristalo sedamnaest studenata, a ostali su dobili stipendiju od nekih drugih ustanova, zaklada ili Virovitičko–podravske županije – objasnio je Alen Bjelica, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

IMG 0805 Medium

Mjesečni iznos stipendije od 800 kuna puno će pomoći Virovitičanki Mateji Bartulović koja je na prvoj godini medijske kulture na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na odsjeku za kulturu i kreativnu industriju.

– Svakako će mi stipendija pomoći. Svi znamo da izraz „studentski život“ nije nastao bez veze. Iako mogu raditi kao student, puno mi znači potpora od grada, osobito od grada u kojem sam odrasla – rekla nam je Matea B.

IMG 0835 Medium

Stipendiju, koja godišnje iznosi 9.600 kuna, studenti će dobivati svih 12 mjeseci u godini što će financijski pomoći i roditeljima.

– Stipendija će prvenstveno financijski olakšati mojim roditeljima, a i ja ću dobivati malo više džeparca. Osobito će mi pomoći jer u Puli tijekom sezone cijene drastično skoče i sve je dosta skupo – kaže Sven Barčan, student na drugoj godini Filozofskog fakulteta u Puli u odjelu za azijske i japanske studije. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

IMG 0832 Medium

[g-gallery gid=”500848″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content