DVD KLADARE Za v.d. predsjednika izabran mladi vatrogasac Ivan Brlas

U nedjelju 24. veljače redovnu godišnju Skupštinu u Vatrogasnom domu održalo je DVD Kladare. Sjednicu je otvorila i s radnim predsjedništvom vodila Mateja Fras. Iscrpno Izvješće Upravnog odbora i Zapovjedništva podnio je zapovjednik društva Zdravko Fras.

Naglasio je da su posebni akcent u radu dali na preventivu u vezi zaštite od požara, sistematizaciju tečajeva na nivou VZO i VZŽ i da su iz DVD-a Kladare u 2018. godini osposobljena 22 člana za specijalnosti u vatrogastvu, te 2 člana za zapovjednike i 3 člana položili su ispite za vatrogasne suce. Pohvalio se da je iz ovog DVD jedna članica završila tečaj za operatera u sustavu UVI. za cijelu VZŽ. Sudjelovali su na 5 natjecanja, od kojih je jedno bilo Državno. Ekipa MM bila je 7 dana u Vatrogasnom kampu u Fažani. Bili su sudionici proslave 25. obljetnice VZŽ kako proslave tako i vježbe. Sa 6 članova sudjelovali su u vježbi požara i evakuacije djece iz Osnovne škole Peta Preradovića u Pitomači. Bili su na 12 intervencija gašenja požara i na 5 proslava u okviru VZO Pitomača.

gosti Ž Grgačić M. Klement. S.Venus i Ž. Palković 013

Na Florijanovo misu u kapeli Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene i obilježavanje blagdana organizirali su u Kladarama. Sudjelovali su na stručnom izletu u Belom Manastiru. Primili su vatrogasnu delegaciju iz Tirola gdje u okviru Županije Virovitičko-podravske očekuju donaciju rabljenog navalnog vozila Mercedes, uz uvjet da ove godine dograde još jednu garažu koja će zimi biti grijana i uz to očekuju i pripadajuću modernu zaštitnu opremu. Ove godine počinju s pripremama za obilježavanja 90 godišnjice humanitarnog rada DVD Kladare u 2020. što obuhvaća i obnovu Vatrogasnog doma, kako iznutra tako i fasade. Potrebna sredstva nadaju se dobiti od Općine Pitomača i ŽVP. Najavio je izradu novog Zakona o vatrogastvu na nivou RH i aktualnosti s tim u vezi. Usvojili su složen program rada za ovu godinu.

Nakon obrazložene potrebe predlaganja i glasanja Skupština je jednoglasno za v.d. predsjednika DVD Kladara do redovnog reizbora ili povratka aktualnog predsjednika izabrala mladog vatrogasca Ivana Brlasa. Uspješan rad DVD-a prvi su pohvalili predstavnici udruga sela.

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić istakao je urađeno Društvo u proteklih 12 godina i naglasio da očekuje da će sadašnje potrebe iz plana rada biti više financirane iz sredstva Županije. Rekao je da se nikako ne smije ponoviti slučaj Grabrovnice koji je nažalost završio smrtnim slučajem.

Članovi DVD Kladare s novim v.d. predsjednikom 012

Zapovjednik VZŽ VP Stjepan Venus izrazio je zadovoljstvo aktivnostima DVD Kladare. Naglasio je zastarjelost opreme. Rekao je da će s kontingenta vozila i opreme donacije vatrogasaca iz Tirola u četvrtom mjesecu o.g, navalno vozilo Mercedes i oprema biti dopremljena u Kladare a na područje VZO Pitomača i veći čamac iz sredstava HVZ-e za Dravu za potrebe Križnice koja u svim slučajevima povećanog vodotoka rijeke nema adekvatan prijevoz na suprotnu obalu u Pitomaču.

Predsjednik VZŽ, VZO, DVD Velika Črešnjevica i delegat Skupštine predočio je Skupštini akutne promjene u HVZ-u, izradu novog Zakona o vatrogastvu s popratnim aktima, prema kojem će HVZ postati središnji ured za vatrogastvo sa svim pravima i odgovornostima.

 

Skupštinu je pozdravio je zamjenik župana VPŽ Marijo Klement. Čestitao je domaćinima na svemu učinjenom i zaželio im daljnji uspješan rad. (www.icv.hr, bm, B. Mihoković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content