UPOZNAJTE GENIJALCE IZ SLATINE Svojim su rukama izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer

Industrijsko-obrtničku školu Slatina danas (utorak) je posjetio virovitičko-podravski župan Igor Andrović u pratnji Vesne Šerepac, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije i zamjenika slatinskog gradonačelnika Bojana Plantaka. Razlog posjete bila je prezentacija rada CNC lasera izrade DIY (engleski “do it yourself”), koji su učenici i nastavnik Vedran Runje sami sastavili, programirali i pustili u rad.

Laser je nabavljen s ciljem kako bi učenici svladali i razlikovali rad na različitim vrstama CNC strojeva. Laserska obrada pripada grupi obrade odvajanjem čestica bezdimenzionirane oštrice, nasuprot obradi glodanjem koja pripada u grupu definiranih dimenzionalnih oštrica. Učenici, osim što će na praktičnoj nastavi naučiti raditi s laserskim CNC strojem (kao i s CNC glodalicama, te CNC 3D pisačima) tako će i sudjelovati u izradi predmeta koje će sami osmisliti, a potom praktično izraditi.

IMG 4203 Custom e1549395833954

Takvim načinom praktične nastave učenici će biti motivirani za svladavanje nastavnoga gradiva iz praktične nastave i s predmetima koji su u korelaciji s praktičnom nastavom. Također, izrada didaktičkog CNC lasera može poslužiti i drugim zanimanjima u IOŠ Slatini, kao što su: krojači, stolari, elektroinstalateri i dr.

– Oduševljen sam ovim što sam ponovo vidio u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, neke nove stvari od prošli put. Smatram da je ovo vrlo dobar primjer ”Škole za život”, jer sve ono što učenici nauče u ovoj školi trebat će im u budućnosti i samim time će postati konkurentniji na tržištu rada – rekao je župan Andrović prigodom posjete IOŠ Slatina.

IMG 6891 Custom
foto: K. Toplak

Prednost je lasera brza obrada rezanja, graviranja i sl. Zbog velike preciznosti, lasersko rezanje koristi se u brojnim granama industrija, a neke od njih su metalurgija, elektronika, brodogradnja, drvna itd.

Lasersko rezanje nudi brojne prednosti, a neke od njih su sljedeće:

-mali unos topline na materijal;
-male deformacije materijala;
-velika brzina;
-velika kvaliteta reza;
-fleksibilnost;
-ekonomičnost;
-preciznost.

IMG 6896 Custom
foto: K. Toplak

I ravnatelj Mladen Graovac ističe samo pozitivne dojmove za učenike ove škole koju pohađa 235 srednjoškolaca.

– Sve ovo ne bi mogli bez potpore našeg osnivača, Virovitičko-podravske županije, župana Igora Androvića i pročelnice Vesne Šerepac. U Slatini je 1922. godine bila otvorena prva obrtnička škola i ta tradicija obrtništva i školstva, postoji gotovo 100 godina. CNC je moderno zanimanje i služi za sve buduće izazove koje nudi na tržištu rada. Ovo je “škola za život”, jer ovdje su učenici sa svojim profesorovom, svojim rukama, stvorili nove vrijednosti ali uz praktičnu nastavu školovali su se – za život i boljeg primjera od ovoga doista nema– naglasio je ravnatelj Mladen Graovac.

Od nabavljenih strojeva koristi ima i Učenička zadruga Obrtnik, budući da se pomoću CNC strojeva (glodalica, lasera i 3D printera) izrađuju predmeti za zadrugu.

(www.icv.hr, adf, vpz.hr, foto: D. Fišli i K. Toplak)

[g-gallery gid=”505607″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content