PET PITANJA, PET ODGOVORA Pročelnik Bjelica: “Grad i škole pripremili sve za produženi boravak, roditelji u posljednjoj anketi pokazali smanjen interes”

Gost je naše rubrike „5 pitanja, 5 odgovora“ Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice. Ovaj put s njim razgovaramo o aktualnim pitanjima u našim školama i vrtiću, o ulaganju u obrazovanje i o novim investicijama Grada vezanima za bolji standard života djece i mladih.

1. Grad Virovitica i osnovne škole kojima je Grad osnivač ishodili su sve potrebne suglasnosti za rad produženog boravka. Međutim, došlo je do određenih promjena. O čemu se radi?

Proveli smo anketu tijekom studenog i prosinca prošle godine i imali smo veliki odaziv. Morali smo poduzeti neke mjere i korake u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i dobiti suglasnosti, i to prvo Grad Virovitica kao osnivač, a zatim i škole jer ne radi se samo o čuvanju djece. Tu su uključeni određeni programi i aktivnosti koje će djeca provoditi u produženom dnevnom boravku. Sve suglasnosti dobili smo u izuzetno kratkom roku.

Prije dva tjedna napravili smo jednu obvezujuću anketu da znamo koliko će se djece uključiti, kako bismo raspisali natječaje za učitelje koji će boraviti s djecom. Nažalost, u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u prvoj anketi bilo je 36 djece, u drugoj samo pet, a u OŠ Vladimir Nazor od 41 učenika, krajnji interes iskazalo je samo njih sedmero. S obzirom na to da smo mi planirali, a i gradonačelnik je donio Odluku u skladu s Državnim pedagoškim standardom i Pravilnicima o organizaciji produženog boravka, prema kojima na skupinu od 14 do 25 učenika treba zaposliti po dva odgajatelja, odnosno učitelja u svakoj školi, ekonomska cijena koju smo predložili, odnosno, omjer financiranja u odnosu 60:40, ne bi mogla biti održiva u novoj situaciji.

Trenutno smo u razgovorima s ravnateljima i pokušat ćemo animirati roditelje, odnosno učenike da dnevni boravak ipak krene što prije. Ako to ne bude moguće, nakon upisa prvašića za sljedeću školsku godinu sigurno će krenuti dnevni boravak jer je očekivano da će veliki broj roditelja biti zainteresiran za ovakav oblik produžene nastave.

2. Nakon natječaja za dodjelu stipendija gradonačelnik je odlučio da se stipendiraju svi studenti koji su zadovoljili uvjete natječaja. Zašto je povećan broj stipendija i koliko je trenutno stipendista u sustavu stipendiranja u Virovitici?

Svake godine u studenom raspisujemo natječaj kada vidimo koliko nam je studenata uspješno dalo godinu i koliko ih je diplomiralo te smo obično raspisivali natječaj za deset stipendija. Ove godine nam se prijavilo 27 studenata, od kojih je 26 zadovoljilo kriterije. Neki su studenti dobili stipendije iz drugih izvora, što državnih, što iz županije ili iz ministarstava, dok je dio studenata odustao od stipendije. Komisija za stipendiranje studenata predložila je gradonačelniku da se svim studentima koji su ostali odobre stipendije.

Vodili smo računa o deficitarnim zanimanjima koja su značajna za Grad Viroviticu. U protekloj akademskoj godini imali smo 22, odnosno 32 studenta, jer ih je desetero diplomiralo, što s ovih novih 17 u sustavu stipendiranja trenutno čini 39 studenata. Stipendije su u iznosu od 800 kuna mjesečno, svih 12 mjeseci u godini.

3. Uz projekte energetske obnove, Grad iz svojeg proračuna izdvaja i redovna sredstva za rad Dječjeg vrtića Cvrčak, a koji je od jeseni počeo i s poslijepodnevnim radom. Kolika su ta sredstva?

Za razliku od produženog boravka u školama, u Dječjem vrtiću Cvrčak godinama je postojala velika potreba za poslijepodnevnim radom. Projekt smo prijavili, odobren nam je, a projektne aktivnosti traju od jeseni i trajat će 30 mjeseci, odnosno do 2022. godine. Dodatno smo zaposlili dva odgajatelja, čistačicu i kuharicu na pola radnog vremena te nam je cilj da 40-ak djece može ići u poslijepodnevnom terminu. Mjesečni prosjek nam je više od 20 djece, roditelji su zadovoljni jer su im djeca adekvatno, institucionalno zbrinuta.

4. Vrtićki kapaciteti ipak nisu dovoljni, pa je mnoge roditelje razveselila informacija da su odobrena financijska sredstva za izgradnju nove zgrade vrtića. Gdje je planirana nova zgrada, koliki će biti njezin kapacitet i kada se očekuje izgradnja?

Planiran je novi vrtić, a kako je gradonačelnik najavio na sjednici Gradskog vijeća, u planu je još jedan. Dobili smo odobrenje iz Ministarstva poljoprivrede, iz Fonda za ruralni razvoj, za sufinanciranje od 90 posto za izgradnju novoga vrtića. Taj vrtić prijavljujemo od 2015. godine, gradit će se u Sv. Đurđu i time ćemo povećati kapacitet vrtića. Vrtić će biti dislocirana zgrada postojećeg dječjeg vrtića Cvrčak te je u prvom redu namijenjen djeci koja su s područja sv. Đurđa, Podgorja i Golog Brda, a ako ostane slobodnih mjesta, moći će ga koristiti i zainteresirani iz drugih naselja.

Kapacitet vrtića je za 32 djece, koja će biti podijeljena u dvije skupine, mješovitu za djecu od 1. do 3. godine s 12 djece te skupinu za djecu od 4. do 6. godine s 20 djece. Planiramo i nova zapošljavanja za četiri odgajatelja, jednu kuharicu i čistačicu, što opet dovodi do toga da demografska politika rezultira i novim radnim mjestima.

5. Na Gradskom vijeću donesena je i Odluka o sufinanciranju rada vrtića u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju? Kada se planira završetak izgradnje Centra i koji će sadržaji, uz postojeće, biti u njemu?

Novi je Centar stvarno neophodan. U ovim kapacitetima jednostavno više nismo mogli djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti adekvatnu skrb i njegu. Proteklih godina i u našim osnovnim školama otvarali smo posebne razredne odjele. Investicija nove zgrade COOR-a vrijedna je 78.000.000 kuna i nije konačna. Radujemo se i novoj, dugo očekivanoj novoj sportskoj dvorani. Uz osnovnu djelatnost Centra, Gradsko vijeće donijelo je dvije odluke i to o mijenjanju Temeljnog akta u kojem više neće biti samo osnovnoškolsko obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, nego će biti i predškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

Za to se čeka ishođenje određenih dozvola, odnosno rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je tako i Grad Virovitica morao donijeti odluku o sufinanciranju, jer sve vrtiće po Zakonu sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Uvođenjem predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja ta djeca imat će jedan kontinuitet obrazovanja. Svakako treba napomenuti i da je Grad Virovitica dobio sve potrebne suglasnosti za izgradnju nove područne škole u Čemernici.

Zgrada škole bila je prijavljena za energetsku obnovu, međutim kada smo vidjeli što bismo trebali i sami uložiti u obnovu, ona opet ne bi bila adekvatna po Državnom pedagoškom standardu. Stoga, odlučili smo se na izgradnju nove školske zgrade. U postupku je izdavanje građevinske dozvole i nadamo se zatvaranju financijske konstrukcije i raspisivanju javnog natječaja, odnosno nabave za izgradnju. Možemo se pohvaliti da je to posljednja škola na području Grada Virovitice koja će biti izgrađena, odnosno adaptirana. Zatvorit ćemo jedan ciklus u kojem će svi mjesni odbori dobiti škole koje će zadovoljiti sve potrebne standarde. (www.icv.hr, bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content