PROČELNIK PALM: Zona III ima svu infrastrukturu, a parcelu od 7000 kvadrata možete dobiti za jednu kunu

Jedan od načina privlačenja investitora na virovitičko područje su olakšice vezane za cijenu zemljišta u poduzetničkim zonama, olakšice za komunalnu naknadu i komunalni doprinos, a koje obrtnici i poduzetnici u zonama mogu platiti u iznosu do 50 posto ili biti potpuno oslobođeni.

O poduzetničkoj zoni u Virovitici, Zoni III, ulaganjima i olakšicama za nove ulagače i vlasnike tvrtki i obrta razgovaramo s gradskim pročelnikom Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Sinišom Palmom.

Krenimo općenito. Koliko je ukupno poduzetničkih zona na području grada Virovitice?

Na području grada šest je aktivnih poduzetničkih zona od kojih su četiri kompletno opremljene komunalnom infrastrukturom. Tu je i projekt megazone Zapad na 350 hektara, čiji je većinski vlasnik država. Riječ je o jednom od najvećih strateških projekata u Virovitičko-podravskoj županiji. Kad zona bude sagrađena i uređena, imat će 12 milijuna četvornih metara i bit će jedna od najvećih poduzetničkih zona u Europi.

Najveća uređena zona je Poduzetnička zona III. Za one koji još ne znaju, smještena je na južnom rubnom dijelu grada Virovitice. Kolika joj je površina, koliko su velike parcele i koliko je trenutno zaposlenih radnika u tvrtkama i obrtima koji se ondje nalaze?

Poduzetnička zona III površine je 63 hektara. Do zone je moguć brz i lak pristup važnim prometnim pravcima koji Viroviticu povezuju s ostatkom Hrvatske, a u blizini se nalaze već popunjene poduzetničke zone I i II. Ukupna površina građevinskih čestica u zoni iznosi
500 000 m2. Prosječna površina građevinske parcele je 7 000 m². Najmanja je parcela površine
3 000 m², dok je najveća parcela površine 19 000 m². Dozvoljena je izgrađenost parcela 80 %. U Zoni je trenutno zaposlena 281 osoba, dok je za njih 205 ugovorom osigurano radno mjesto.

zone 1 Custom

Što zapravo nudite investitorima? Koje su to prednosti u odnosu na neke druge lokacije?

Uvijek naglašavamo da se Zona III može zaista pohvaliti povoljnim položajem i opremljenošću. Ima izgrađenu infrastrukturu (cesta, voda, plin, struja, kanalizacija i telefon) te je izgrađen pristup na sve raspoložive parcele u zoni. Uz tu cijelu infrastrukturu, dolaze i konkretne poticajne mjere i olakšice, kako bi investitori u njoj i u drugim zonama prepoznali izvrsnu priliku za ulaganje i realizaciju poslovnih pothvata. Među prvima je cijena samog zemljišta.

Možete li pojasniti?
Cijena je zemljišta u Zoni III 139,14 kuna po kvadratnom metru. No ta cijena može se umanjiti ovisno o djelatnosti, planiranom broju zaposlenih, izvoznom karakteru, preseljenju iz gradskog središta u poduzetničku zonu. Investitor tako umjesto 139,14 kuna po kvadratu, ako ispunjava uvjete za olakšicu i poticaj, na kraju može dobiti zemljište po cijeni za jednu kunu po četvornom metru.

Što sve utječe na pogodnosti, odnosno na cijenu usluga koje će morati platiti jedan investitor?

Cilj svih olakšica i poticaja je investitoru olakšati poslovanje, pogotovo u prvim godinama nakon otvorenja pogona ili trgovine. U zonama su parcele predviđene za proizvodnu, trgovačku i uslužnu djelatnost, a o njima ovisi i vrsta pogodnosti. Konkretno, osim cijene zemljišta za jednu kunu, ako investitor planira zaposliti više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, može biti oslobođen plaćanja komunalnog doprinosa, a ako ima manje zaposlenika, komunalni doprinos može platiti jednokratno uz popust od 10 % ili na 12 rata. Oni poduzetnici koji zadovoljavaju posebne kriterije u prvoj godini poslovanja mogu biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, dok u drugoj godini komunalnu naknadu plaćaju u iznosu od 50 %. Oni poduzetnici i obrtnici koji su registrirani na području grada Virovitice i koji zapošljavaju više od trideset ljudi, mogu biti oslobođeni plaćanja 50 % iznosa komunalne naknade.

Koliko je prostora još slobodno u Zoni III?
Investitorima je na raspolaganju još 44 hektara. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content