DAN ZA ZNANOST Vakula i Polašek održali predavanja o vremenu i genetici

U sklopu obilježavanja stote obljetnice gimnazijskog obrazovanja u Virovitici danas (utorak) su u Kazalištu Virovitica održana predavanja bivših učenika virovitičke gimnazije. Riječ je o Zoranu Vakuli, glavnom meteorologu Hrvatske radiotelevizije i prof. dr. sc. Ozrenu Polašeku, pročelniku Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

IMG 8813

Vakula je govorio, kako kaže, o čemu drugome nego o vremenu, klimi i još koječemu. Tako je brojnim zainteresiranima, prije svega učenicima, kroz predavanje predstavio važnosti mogućnosti meteorologije, osobito prognoze i upozorenja. Spomenuo je i problematiku klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, kao i neke moguće scenarije i posljedice, te aktivnosti koje se mogu poduzeti pokusavajući barem djelomično umanjiti problem.

IMG 20190319 115846

S druge strane, Polašek je održao predavanje pod nazivom “Hoće li genetika zavladati medicinom (i svijetom)?”. Tom prilikom predstavio je jedan od naših najuspješnijih znanstvenih projekata “10.001 Dalmatinac” čije ovaj mladi i uspješni znansvenik voditelj. Projekt “10.001 Dalmatinac” istražuje genetsku podlogu zdravlja i bolesti, s ciljem razumijevanja mehanizama nastanka bolesti. Konačni cilj projketa je, kaže Polašek,  mogućnost predviđanja ili čak i liječenja bolesti na individualnoj razini, na temelju genetske strukture pojedinca. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”514927″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content