Društvo multiple skleroze VPŽ uspješno završava projekt: Osobni asistenti oboljelima su desna ruka, olakšavaju im život i vraćaju osmijeh na lice

Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije na kraju je dvogodišnje provedbe projekta Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom Virovitičko-podravske županije u sklopu kojega je 11 članova Društva dobilo osobne asistente. Vrijednost projekta je 1.408.215 kuna, u stopostotnom iznosu financiranih iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Riječ je o prijeko potrebnoj pomoći za 11 osoba s najtežim stupnjem invalidnosti, od čega devet oboljelih osoba od multiple skleroze i dvije osobe s paraplegijom s područja županije. U sklopu projekta zaposleno je 11 osobnih asistenata i jedan koordinator projekta.

POMOĆ U SVIM ASPEKTIMA ŽIVOTA

Koliko je pomoć i podrška osobnog asistenta važna, pričaju nam iz svojeg iskustva Višnja Vampovac iz Starog Gradca, oboljela od multiple skleroze, i njezina asistentica Ivana Brdar Popović.

– Od multiple skleroze bolujem već 27 godina. Život s ovom bolešću ponekad je fizički i psihički vrlo težak, ali uz terapiju i lijekove postaje podnošljivije. Trudim se ostati pozitivna, a u tome mi uvelike pomaže moja osobna asistentica – govori nam Višnja ističući važnost Ivane u njezinom životu.
– Prije nego što je Ivana došla, suprug mi je u svemu morao pomagati, vodio je cjelokupno kućanstvo. Sada je i njemu i meni lakše. Ivana mi u prvom redu pomaže psihološki, ona je ipak žensko pa mi njena podrška i društvo puno znače – ističe Višnja.

Ivana Višnji pomaže u svim aspektima života; pomaže joj prilikom održavanja osobne higijene, s njom obavlja kupovinu, a vozi ju i kod liječnika. Pri ruci joj je i kod kućanskih poslova, kuhanja, peglanja i čišćenja, a zajednički vode brigu i o Višnjinom vrtu.

multipla 2 Custom

– Jako sam zadovoljna našim odnosom. Super se slažemo i to je najvažnije jer se sve bez problema dogovorimo. Uživamo u zajedničkom društvu, bilo da je riječ o kućanskim poslovima ili jednostavnom odmaranju uz kavu i razgovor – govori nam Ivana, koja kod Višnje dnevno provede četiri sata, a po potrebi joj je na raspolaganju i duže. Zajedničko vrijeme koje provode, kaže nam Višnja, znači joj puno jer joj je Ivana postala i prijateljica. Uz ženske razgovore, smijeh i druženje, dani lakše prolaze.

– Ovaj projekt puno znači za osobe koje boluju od multiple skleroze. Pomoć nam je potrebna u gotovo svim svakodnevnim aktivnostima, a osobni asistent je velika podrška u tome. Posebice ako se ‘nađu’ kao Ivana i ja, znam da uvijek mogu računati na nju kada mi nešto treba – istaknula je Višnja.

OSTVARILI SVE CILJEVE

Iz Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije ističu kako su zadovoljni provedbom projekta.

– Svi ciljevi koje smo si zacrtali su ostvareni. Naših 11 teško bolesnih članova dobilo je asistente i u ove dvije godine postali su socijaliziraniji, a njihove obitelji su rasterećene oko svakodnevne brige o njima – rekla je tajnica Društva i koordinatorica projekta Mirjana Žagar. Provedba projekta počela je 28. ožujka 2017. godine i traje do 28. ožujka 2019. godine. Za to vrijeme 11 osoba s najtežim stupnjem invalidnosti, uz osobne asistente, povećalo je svoju socijalnu uključenost i unaprijedilo kvalitetu života. S druge strane, projekt je omogućio zaposlenje 12 osoba i stjecanje dodatnog iskustva i obrazovanja.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content