FOTO Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje proslavila 155. rođendan: Dodijelili priznanja jubilarnim nastavnicima

U Gornjem Bazju (Općina Lukač) danas je održana svečanost obilježavanja 155. rođendana Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

Na početku rođendanskog slavlja, sve nazočne pozdravio je i prigodnim se riječima obratio ravnatelj škole Saša Topić.

-Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića danas slavi 155. obljetnicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Velika je to stvar za ovu Ustanovu, koja iza sebe ima bogatu povijest, na čijim je hodnicima utkano puno dječje energije i entuzijazma – započeo je S. Topić.

IMG 8987 1

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje u svom sastavu ima, uz matičnu školu, još pet područnih škola: PŠ Dugo Selo, PŠ Lukač, PŠ Veliko Polje, PŠ Turanovac i PŠ Terezino Polje.

BOGATA POVIJEST

Organizirano poučavanje u Gornjem Bazju datira iz 19. stoljeća, točnije iz 1864. godine kada je izgrađena prva školska zgrada u Gornjem Bazju. Dao ju je sagraditi vlastelin Janković. Nije imala posebnog naziva te se vodila kao “škola u Gornjim Bazijam”. Škola je imala slamnati krov i postojala je sve do 1910. godine kada više nije mogla služiti svrsi te je srušena. Tada je sagrađena tzv. “stara škola” sa stanom za učitelja, koju su učenici pohađali sve do 2002. godine. Stara školska zgrada srušena je 2010. godine. U dvorištu “stare škole” je sredinom dvadesetog stoljeća sagrađena nova školska zgrada, koja je 29. kolovoza 1965. godine otvorena. Današnja suvremena školska zgrada je nadograđena i adaptirana 2002. godine te se sastoji od prizemlja i prvog kata. Učionički prostor, sportska dvorana, školski restoran i školska knjižnica su smješteni u prizemlju, a zbornica, stručne službe i Uprava škole se nalaze na prvom katu. U ljeto, 2014. godine izmijenjena je dotrajala stolarija na matičnoj školi te postavljena suvremena PVC stolarija.

IMG 8985 1 e1553179331955

-Našu školu vidimo kao zajednicu motiviranih i zadovoljnih učenika, učitelja i roditelja u kojoj se potiču visoka postignuća, razvija odgovornost prema sebi i društvu, kao i poduzetnost i ekološka svijest te njeguju nacionalne i tradicionalne vrijednosti. Mi smo škola u kojoj se prepoznaju interesi učenika, poštuju različitosti, ali se njeguje i vlastiti identitet – nastavio je Topić.

Cilj OŠ I.G.K. Gornje Bazje je učenike pripremiti za život kroz suvremeni pristup odgoju i obrazovanju, temeljen na nacionalnim i tradicionalnim vrijednostima svojstvenim našoj zajednici.

IMG 9025

Među nazočnima su bili i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, sadašnji i bivši djelatnici škole, bivši učenici i mnogi drugi.

-Prije svega, moram zahvaliti Vesni Šerepac koja je danas ovdje ispred Virovitičko-podravske županije na uspješnoj suradnji i svemu što je za nas napravila. Isto tako želim zahvaliti i Općini Lukač na čelu s načelnikom Đurom Bukvićem za svaku pomoć i uspješnu suradnju, a vjerujem da će u budućnosti biti još bolja. Svim učenicima i djelatnicima škole želim sretan 155. rođendan i još puno uspješnih godina – zaključio je Topić.

Načelnik Bukvić govorio je o izuzetno uspješnoj suradnji matične škole s Općinom Lukač, ali i nekim novim investicijama, koje će svakako utjecati na podizanje školskog standarda.

-Na današnjoj obljetnici 155. rođendana Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, prije svega smo naglasili investicije koje sada nailaze, a naglasak je na energetskoj obnovi za koju je zaslužna Virovitičko-podravska županija kao osnivač same škole. Uz to, Općina Lukač kreće s izgradnjom vrtića, koji je također u sklopu same škole. Zaista moram naglasiti odličnu suradnju između Općine Lukač, Virovitičko-podravske županije i matične škole – rekao je načelnik Općine Lukač Đ. Bukvić.

IMG 9051

U narednom periodu Općina Lukač ima u planu izgraditi jednu veliku sportsku dvoranu, u sastavu osnovne škole. Iako nije osnivač, spremna je financirati veći dio te investicije.

-Naglašavam također da Općina Lukač maksimalno stoji iza svoje škole. Za svu djecu koja pohađaju ovu školu, a čiji roditelji nisu u mogućnosti financirati topli obrok, brine Općina Lukač. Želimo podići standard školstva u Gornjem Bazju na onakvu razinu kakvu imaju gradovi u Virovitičko-podravskoj županiji – zaključio je Bukvić.

ŠKOLSKI PROJEKTI

Sastavni dio plana i programa rada škole su i raznovrsni školski projekti koji za cilj imaju dodatno obraditi pojedina područja zanimljiva učenicima, ali i široj zajednici. Interesna pokrivenost školskih projekata seže od kreativnosti i društvenog aktivizma, prevencije nepoželjnih oblika ponašanja, dramskih radionica, razvoja i primjene inovativnih metodičkih postupaka, pa do rada na razvoju ekološke svijesti kod učenika raznovrsnim programima koji su usmjereni na to područje.

Škola redovito putem projekata ali i istaknutih učitelja surađuje s brojnim institucijama iz društvenog, kulturnog i javnog života, ne samo VPŽ već i šire i na taj način ostvaruje vrijedna iskustva, koja se prenose na učenike s ciljem osnaživanja njihovih potencijala, ali i naglašeno poduzetničkih kompetencija, što je u današnje suvremeno doba od presudnog značaja.

IMG 9059

Posebno treba naglasiti orijentaciju škole i njenog učiteljskog kadra za sudjelovanje u EU programima, u kojima su sudjelovali putem nekoliko projekata.

ZANIMLJIV SCENSKO-GLAZBENI PROGRAM I PODJELA PRIZNANJA

Prigodni program povodom proslave 155. rođendana bio je prožet zabavnim glazbeno-scenskim nastupima učenika. Zbor škole predstavio se izvedbom “The cup song”, a učenica Lucija Knežević interpretativnim izlaganjem svojeg lirskog uratka “Moj zavičaj” pod vodstvom mentorice, učiteljice Katarine Topić.

Najveću pažnju svih nazočnih privukla je dramsko-scenska igra “FM”, koju su objedinili učenici 8. razreda: Roko Piljek, Luka Skupnjak, Karlo Udovičić, Mario Prajo i Patricija Ribić te učenici 7. razreda: Domagoj Turkalj, Lucia Knežević, Petra Karadija, Mirjana Nikolić i Patrik Radmanić pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Andreje Galović. Navedenom izvedbom učenici su se predstavili i na županijskom Lidranu te su pozvani da se predstave i na Državnom Lidranu u Šibeniku.

IMG 8998 1

-Mnoge su se generacije izmijenile i svoja primarna znanja usvojile tijekom brojnih godina postojanja i rada naše škole, stoga nam je veliko zadovoljstvo što svi mi, njezina djeca, činimo njezin duh razigranim i veselim – rekla je učenica Patricija.

Ovom prigodom, ravnatelj Saša Topić uručio je priznanja jubilarcima za višegodišnji uspješan rad i kreiranje kvalitetnijeg života Škole te dvjema umirovljenicama, koje su ostavile pečat i neizbrisiv trag svojim dugogodišnjim radom, a ovim putem ravnatelj Topić zaželio im je puno lijepih trenutaka u zasluženoj mirovini.

Na kraju službenog dijela programa, Školski zbor počastio je sve nazočne izvođenjem “Himne škole”, koju je napisala i skladala bivša učenica Katarina Sobočan.

IMG 9062

-Naša škola u dobrim je rukama. Neka u njoj vladaju mir, dobrota, znanje i radost. Neka vam proljeće bude nadahnuće i vidimo se sljedeće godine na 156. obljetnici škole – poručio je učenik Luka.

Uslijedilo je druženje gostiju, učenika i djelatnika škole prigodnim domjenkom.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”515734″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content