HIT MJERA Prošle godine svoj obrt, servis ili salon uz pomoć države osnovalo 115 ljudi iz naše županije

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica u prošloj je godini potpisao 115 ugovora s nezaposlenim osobama koje su odlučile iskoristiti mjere samozapošljavanja. Naša županija svrstala se tako u sam vrh u Hrvatskoj po broju osoba koje su iskoristile ovu mjeru, a koja se pokazala kao pravi hit. Nezaposleni su tako uspjeli registrirati poslovne subjekte, otvoriti obrte i paušalne obrte, trgovačka i jednostavna trgovačka društva.

Djelatnosti su različite: od grafičkog dizajna, razvoja web aplikacija, računalnog programiranja, promocije i marketinga, djelatnosti prevođenja intelektualnih usluga, frizerskih i kozmetičkih salona, obrta za postavljanje grijanja i klimatizacije, knjigovodstvenih servisa, usluge prijevoza, ugostiteljstva i trgovine, proizvodnje namještaja, proizvodnje obuće do raznih drugih djelatnosti. Prošle godine sufinanciranje Zavoda za zapošljavanje bilo je u iznosu od 55.000 kuna, a taj iznos mogao se još dodatno povećati do 70.000 kuna, ako su korisnici bili zainteresirani za istovremeno korištenje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Početkom ove godine došlo je do određenih izmjena u samoj mjeri, a iznosi su povećani do maksimalnih 70.000 kuna.

samozap 4 Custom

JEDNOSTAVNA PROCEDURA

– Korisnik može ostvariti sredstva preko Zavoda za zapošljavanje ako 50 posto tog iznosa utroši na opremu i strojeve koji su mu potrebni za obavljanje djelatnosti, s tim da i taj iznos od 70.000 kuna još dodatno može biti povećan ako korisnik istovremeno uzme neku osobu na stručno osposobljavanje za rad ili na mjeru osposobljavanja na radnom mjestu – objasnio je Hrvoje Belobrk, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Virovitici.

Odobrena sredstva nakon potpisivanja ugovora moraju biti namjenski utrošena u skladu s poslovnim planom i troškovnikom na temelju kojeg je ta potpora odobrena, objasnio je te dodao kako postupak dobivanja sredstava nije kompliciran. – Svi koji se odluče na ovaj korak imaju potporu od Zavoda za zapošljavanje i u svakom trenu mogu doći u Područni ured kod savjetnika, gdje će dobiti sve potrebne informacije i pomoć pri popunjavanju poslovnog plana – rekao je Hrvoje Belobrk. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content