IZ MOJE OPĆINE Načelnik M. Mališ: Mještanima ljepša tržnica i biciklistička staza uz Guttmanovu prugu

U općini Čačinci neprestano se radi na poboljšanju životnog standarda stanovnika, ulaže se u sve uzraste, a sve s ciljem da što više mještana ostane živjeti i raditi na ovom području. Smatra to načelnik Mirko Mališ, koji nam je o svemu što se radi i gradi na području općine Čačinci ispričao u našoj novoj emisiji – „Iz moje općine“.

U samo dva mjeseca prijavili ste četiri različita projekta. Što će oni donijeti stanovnicima?

Prijavili smo ih na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i svi su vezani za izgradnju infrastrukture. Tako je prijavljen projekt izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta, vrijedan oko 600.000 kuna, kojim će se urediti nešto više od deset kilometara nerazvrstanih cesta. Drugi projekt je uređenje tržnice u Čačincima, u vrijednosti oko 300.000 kuna, u okviru kojeg se planira uređenje ograde oko novokupljene nekretnine za tržnicu.

0205biciklisti6

Ove godine u planu su zemljani radovi, a za sljedeću godinu planiramo izgradnju nadstrešnice, asfaltiranje parkirališta i sve drugo što bude potrebno za tržnicu koja treba biti gotova do ljeta iduće godine. S 300.000 kuna vrijednim projektom planiramo projektirati trasu biciklističke staze Guttmanovom prugom. Konkretno, planiramo izgraditi biciklističku stazu od Čačinaca do Slatinskog Drenovca pa sve do Jankovca na korist svim našim mještanima, ali i turistima koji budu dolazili na područje naše općine, čime bismo turističku ponudu podigli na jednu višu razinu. Uključili bismo i odgovarajuća obilježja te staze, info-table, klupe, stanice za popravljanje bicikla i slično.

 

Jedan od većih projekata je izgradnja dječjeg vrtića. Postojeći vrtić pri OŠ A. G. Matoša postao je premali pa ste krenuli u jedan dosta zahtjevan projekt izgradnje novoga. Do kud ste stigli?

Hvala Bogu pa imamo potrebu za izgradnjom novog vrtića, jer je postojeći postao pretijesan za svu djecu. Uz pomoć naše županije, a posebno potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića prošli smo na natječaju kroz Mjeru 7.4. za izgradnju dječjih vrtića i očekujemo da ćemo početkom ljeta započeti gradnju nove zgrade dječjeg vrtića.

2408kanalizacijacacinci1

Jedan od najvažnijih i najvećih projekata je izgradnja kanalizacijske mreže u općini Čačinci. Godinama Općina nije mogla dobiti ni kune za ovakav projekt, ali u posljednje vrijeme situacija se promijenila. Nastavljate li s tim projektom i u ovoj godini?

Projekt kanalizacije aktualan je još od 2007. godine, a od 2012. do 2016. godine nismo imali nikakvu državnu potporu za projekt. Nakon toga svake smo godine krenuli s određenom trasom izgradnje kanalizacije pa su zadnjih dvije godine odrađene trase kroz četiri ulice, a za ovu godinu već je dogovorena izgradnja trase u Bukvičkoj ulici i sanacija same ceste.

Aktivno ste se uključili i u projekt Aglomeracija Orahovica-Čačinci?

Tako je. Izradili smo idejni projekt Aglomeracije u koji je uvršten završetak izgradnje kanalizacijskog sustava naselja Čačinci, jedan oblik kanalizacijskog sustava naselja Bukvik i Paušinci te izgradnja vodoopskrbne mreže za naselja Vojlovica i Humljani. Ove godine očekujemo da projektna dokumentacija bude gotova, kako bismo iduće godine mogli prijaviti projekt na odgovarajuće natječaje.

cacinci 2

Jedan od gorućih problema vaše općine je i Podravska magistrala na Trgu dr. Franje Tuđmana. Što donosi projekt vezan za magistralu?

Državna cesta D2, koja prolazi kroz naselje Čačinci u dužini od 5,5 kilometara, dosta je frekventna i opasna, tako da smo proteklih godina krenuli u poboljšanje te prometne infrastrukture izgradnjom pješačkih staza, nove javne rasvjete, a na red je došla i nova kolnička konstrukcija. U suradnji s Hrvatskim cestama izradili smo idejno rješenje uređenja navedenog trga i sada se radi glavna projektna dokumentacija i ishođenje građevinske dozvole. Prema nekim planovima, do kraja godine mogli bismo krenuti u izgradnju.

Poznati ste po svojoj Školi nogometa, ali to nije jedini projekt po kojem ste kao općina posebno zanimljivi. Što se točno krije iza zvučnog projekta Staza mirisa bagrema?
Da, nedavno smo dobili pozitivnu ocjenu projekta koji je Općina Čačinci izradila u suradnji s Nogometnim klubom, za razvoj Škole nogometa, odnosno za razvoj sporta na području naše Općine. Nogometni klub od nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva dobio je 950.000 kuna za provođenje ovog projekta. Bit će zaposlene četiri osobe, nabavit će se oprema za Školu nogometa te teretana na otvorenom, ali i mnoštvo drugih stvari koje će koristiti mladi.

nogometasi čačinci

Drugi projekt je energetska obnova zgrade Nogometnog kluba Mladost Čačinci. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora, a vrijednost ovog projekta je oko 800.000 kuna. Još jedan projekt koji bih izdvojio je Staza mirisa bagrema, vrijedan 750.000 kuna. Tim projektom planiramo uređenje staze oko Ribnjaka na ulazu u Čačince, izgradnju nadstrešnice za potrebe svih mještana, bunar za potrebe punjenja ribnjaka, promatračnicu… prošli smo prvu administrativnu provjeru, što nas raduje. Inače, svaki projekt koji dolazi na područje općine Čačinci podiže kvalitetu življenja naših stanovnika.

Koja je Vaša vizija za Čačince?
Ne možemo očekivati da će se na području općine Čačinci otvoriti neka mega tvornica, tisuću radnih mjesta, ali pokušavajući stvarati nekakve uvjete za otvaranje obrta i malih postrojenja, ipak otvaramo mogućnost novih radnih mjesta. Cilj nam je uvijek stvoriti bolje uvjete za život i upravo zato gradimo novi dječji vrtić, pješačke staze, ulažemo u javnu rasvjetu, kanalizacijske sustave i sve ono što život mještana čini boljim. U tom smjeru i dalje ćemo raditi, a vidim da i naši građani to prepoznaju. (www.icv.hr, vg, foto: arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content