IZBORI ZA EU PARLAMENT 2019. Tihomir Cipek: „Ne izaći na izbore krajnji je čin egoizma“

Danas (utorak) je prvi dan kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore te je u sklopu projekta Informacijskog centra Europe Direct Virovitica u Panonskom drvnom centru kompetencija održano “Predavanje u vezi izbora za EU parlament 2019.”. Predavanje je održao profesor znanosti Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, a sudjelovali su učenici 4. razreda Strukovne škole Virovitica, koji ove godine imaju pravo prvi put izaći na izbore te ostala zainteresirana javnost.

Uvodnu riječ održala je Katarina Ivanac, viša stručna suradnica VIDRA-e, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

IMG 20190326 120837 Medium

Cilj predavanja bio je informirati učenike te zainteresiranu javnost o kampanji Europskog parlamenta vezanoj uz izbore za EU parlament („Ovaj put glasam”), potaknuti ih da se uključe u kampanju, na koji način mogu sudjelovati u kampanji, zašto je važno sudjelovanje na europskim izborima te pozivanje na izlazak na izbore kako bi zajedno odlučili o tome u kakvoj Europi želimo živjeti. Danas je prvi dan kako je Predsjednica raspisala izbore.

– Ovim predavanjem nastojao sam ukazati na prednost Europe te razbiti predrasude koje se kod nas često čuju – da se više daje Europskoj uniji nego što se dobiva od nje, što nije točno. Također, Europska unija nije samo zajednica dobrog biznisa nego zajednica mira. I što je najvažnije, nigdje se ne živi tako dobro kao u Europi – rekao je profesor Cipek koji je kroz ovo predavanje svim zainteresiranima objasnio i izborne mehanizme, D’Hondtovo izračunavanje, razmjerni izborni sustav i zašto je on najpravedniji, kao i brojne druge važne stvari vezane uz izbore. Naposljetku, profesor Cipek apelirao je na učenike da izađu na glasanje jer po njemu je ne izaći na izbore krajnji čin egoizma. (www.icv.hr, žđl, Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”516839″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content