MEMORIJAL “OD VELIKOG DO MALOG VUKOVARA” I Orahovica je bila uz ultramaratonce velikog domoljubnog srca

Drugi Memorijalni ultramaraton “Od velikog do malog Vukovara”, dočekivali su gradovi diljem županije pa je tako bilo i u Orahovici. Ultramaraton su organizirali Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije, “Heroji ne umiru”, Udruga rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ, a cilj je simbolično spojiti dva herojska mjesta – Vukovar i Sunju, koji su do temelja uništeni u Domovinskom ratu.

Osim toga, maratonci na ovaj način “donose” i odgovor Vukovaraca na legendarnu pjesmu Svena Laste “Piše Sunja Vukovaru”. Prolazeći kroz brojna mjesta i gradove, na svom putu odaju počast ispred svih Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. U subotu su maratonci stajali u Orahovici, Slatini i Virovitici gdje su ih dočekali i pozdravili čelnici gradova i županije. U Orahovici su maratonci s predstavnicima gradske vlasti i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata odali počast poginulim hrvatskim braniteljima kod njihovog spomen obilježja u središtu grada.

2403ultramaraton 2 Custom

–Memorijalni ultramaraton kojim spajamo dva herojska grada, Vukovar i Sunju, dug je 349 kilometara, a sudjeluje 40-ak maratonaca iz više dijelova Hrvatske: Zagreba, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Slatine, Novske te iz Širokog Brijega iz BiH… Među maratoncima su i pripadnici HV-a, kao i MUP-a RH. Evo, hvala i Orahovici koja nasje dočekala i teško je opisati irječima kakv je osjećaj danas trčati i biti dio ovog istinskog humanitarnog i domoljubnog čina – rekao je Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca “Glasnici istine”.

Među maratoncima je i Mario Soldo iz Širokog Brijega koji je povukao 800 kilometara prvo autom do Vukovara, a potom je krenuo u trčanje kompletne utrke.

2403ultramaraton 1 Mario Soldo iz Širokog Brijega u Orahovici Custom

-Meni je čast bila sudjelovati i na ovoj utrci. Često dolazim na memorijalne utrke u Osijek, Vukovar, Maslenicu, a naravno redovno sam na svim utrkama kod nas u Hercegovini. Moji veliki prijatelji su Pavo Tutenov i Tomislav Gall i čast mi je s njima zajedno trčati za sve naše poginule branitelje i dok me god noge budu nosile trčat ću za njih. Nastojim nagovoriti i sve svoje mlađe kolege da se pridruže da zajedno odamo počast i zato sam danas posebno sretan što s nama trče hrvatski vojnici, mladići i djevojke koji su naša budućnost. – zaključio je Mario Soldo, inače ratni pripadnik 2. Gardijske brigade HVO-a.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content