NEUNIŠTIVE LJEPOTICE Ovo balkonsko i vrtno cvijeće izdržat će velike minuse i uspjeti na svakoj vrsti tla

Maćuhice izgledaju nježno i delikatno, ali ovo ljupko cvijeće zapravo je vrlo otporno te može preživjeti i temperature do -23 stupnjeva Celzijevih. Upravo zbog svoje nezahtjevnosti, maćuhice spadaju među najpopularnije balkonsko i vrtno cvijeće kojem smetaju jedino velike vrućine. Ali i tada ih se može uspješno zaštititi, piše zadovoljna.hr.

Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

Postoji veliki broj sorti maćuhica koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste: plavoj, purpurnoj, žutoj, narančastoj, crvenoj. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja, često s tamnopurpurnom sredinom cvijeta.

Maćuhica naraste 20 do 30 centimetara u visinu, a baršunasti cvjetovi promjera su pet do deset centimetara. Sadi se na gredice, obrube, kamenjare i u cvjetne posude. Za proljetnu cvatnju vrlo se često kombinira s lukovičastim cvijećem.

Ponekad maćuhice procvatu već u jesen, tako da im cvjetovi tijekom zime često ostanu pod snijegom, može podnijeti temperature do -23 stupnjeva Celzijevih. Cvatnja se nastavlja u proljeće i traje sve do početka ljeta.

Sije se u srpnju na zaštićeni gredicu ili u sandučić, jednom pikira i sadi na stalno mjesto u vrtu najkasnije do rujna. Ako ih namjeravate posaditi na neki izloženi položaj, tada je bolje da prezime u toplome do sadnje u rano proljeće. Može se posijati u zaštićenome šest do osam tjedana prije sadnje na otvorenom i cvatnje u proljeće.

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

Njega maćuhice uključuje redovito zalijevanje uz povremeno prihranjivanje. Stavljanjem malča oko biljke zaštitit će se korijen od vrućine. Uklanjanjem ocvalih svjetova produljit će se cvatnja.

Kada je riječ o sortama maćuhice, Hiemalis skupina najzahvalnija je jer nakon ljetne sjetve procvatu već u jesen i ponovno nakon otapanja snijega. “Riesen” ili divovske maćuhice imaju promjer cvijeta 10 centimetara, a velika su im konkurencija F1 hibridne sorte iz skupine “Magestic Gians” iz Japana. Sorta “Molly Sanderson” zbog svoje gotovo crne boje izgleda zaista posebno. (zadovoljna.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content