PROJEKT KLOPA.FACTORY.HR Usporedite cijenu i sastojke svojih omiljenih jela u čak osam fast foodova

Jeste li znali da na virovitičkom području možete pojesti vinogradarsku pizzu, gurmanski uštipak, kraljevsku salatu ili sendvič s oslićem? I da ćete, ako u jednom restoranu naručite, primjerice, meksičku pizzu, na njoj dobiti Bolognese umak, a u drugom umjesto Bolognese umaka papriku, grah i ljuti umak? Sve to i puno više otkrila je Mateja Podravac, studentica 3. godine smjera programskog računarstva na Visokoj školi Virovitica, kada je morala istraživati za projekt u okviru prakse u virovitičkoj Plavoj tvornici.

Mateja je potaknuta šefovima za svoj projekt na praksi morala razviti mrežnu stranicu klopa.factory.hr na kojoj se nalazi cjenik fast foodova i restorana na području Virovitice. Ono što je zanimljivo je da prvi put na jednom mjestu svi oni koji se zažele brze i omiljene hrane mogu usporediti koliko će ih pizza, sendvič, kebab ili ražnjić s piletinom koštati u restoranu na koji su navikli, a koliko isto jelo naplaćuju u drugim restoranima kao i što će od sastojaka dobiti.

panoram 3 Custom
Foto: Plava tvornica

JEDNO JELO, RAZLIČITI SASTOJCI

Mateja je više od mjesec dana intenzivno prikupljala sve podatke, proučavala jelovnike na društvenim mrežama i službenim stranicama i koristila službene letke kako bi kompletirala popis osam objekata, a zatim i unijela više stotina jela s njihovih jelovnika brze hrane u našem gradu u mrežnu sferu.

– Samo za unos pizza trebao mi je jedan cijeli dan – smiješeći se kaže nam Mateja koja ističe kako se iznenadila brojem vrsta ove inače svjetski poznate talijanske delicije, a koju je svaka sredina malo prilagodila sebi. Tako je, kaže, u jednom restoranu uspjela doći do popisa od čak 50 vrsta pizza koje nude na svom jelovniku.

– Ovaj rad otkrio je ne samo razlike u cijenama nego i u samim sastojcima pizza. Tako, na primjer, u slavonsku pizzu negdje idu feferoni, a negdje ih nema, netko će u pikantnu staviti i čili i feferone, a negdje ćete naići na samo feferone. Neki su otišli i korak dalje pa nude zaista svakakve varijante sastojaka na pizzama – kaže Mateja.

panoram 4 Custom

Seljačka pizza zaista je jedan od najboljih primjera – u tri ponude, jedni nude vratinu i domaći sir, drugi kulen i šunku, treći kobasicu i špek. Ili gurmanska salata –u jednom ćete restoranu dobiti luk, masline, vratinu i rajčice, u drugom kulen, šunku, vratinu, feferone i papriku, a u trećem šunku, vrhnje, povrće i začine. Čovjek bi rekao, prava gastro lutrija, s obzirom na različite sastojke. Na stranici je moguće usporediti vrstu sastojaka i cijenu i za hamburgere, lazanje, kebabe, sendviče, dodatke, salate, priloge, tjesteninu i jela s roštilja…

STIŽE JOŠ PODATAKA

– Stranica je sad tek neko vrijeme „online“, podatke još uvijek unosim pa će konačan popis jela, sastojaka i cijena biti uskoro gotov. Slične stranice ima Zagreb, ali u manjim sredinama nisu baš česte pa mislim da smo ovim napravili svojevrstan iskorak. U budućnosti, razmatrali smo da omogućimo direktno naručivanje putem stranice, a nije isključena ni aplikacija. O tome će odlučiti moji mentori u Plavoj tvornici – smatra Mateja koja je jako zadovoljna praksom u ovoj poznatoj i uspješnoj IT tvrtki.

Plava tvornica otvorena je za suradnju sa studentima – prošle godine imala je 24 prakse, sedam studenata dobilo je priliku rada na studentskom ugovoru, a njih troje produžilo je suradnju putem ugovora o radu, kaže Matej Sudar, direktor i jedan od vlasnika.

panoram 1 Custom
Foto: Plava tvornica

Imaju urede u Virovitici i Osijeku, a osim s Visokom školom Virovitica surađuju i s osječkim Odjelom za matematiku, osječkog FERITa, Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, Filozofskim fakultetom u Osijeku i Ekonomskim fakultetom u Osijeku. Prošli tjedan, ova tvrtka je zbog ulaganja u studente i studentske projekte dobila priznanje Prijatelji studenta od poznate udruge studenata iz Zagreba – eStudent, koji organiziraju Zlatni indeks. Mlade potiču na kreativnost, ali i konkretnost u digitalnom svijetu. Matejinim su radom zato jako zadovoljni.

-Ideju smo mi osmislili, Mateja je trebala provesti projekt i učiniti ga zanimljivim i besplatnim široj zajednici, što je i uspjela – zadovoljno ističe Matej Sudar.

RAZLIKE U CIJENAMA : Pizza u jednom restoranu 20, u drugom 35 kuna

Na jednoj stranici svi gurmani sada mogu i usporediti cijene svojih omiljenih jela, koje se zasta razlikuju od restorana do restorana. Tako se cijene obične, normalne pizze kreću u od 20 do čak 35 kuna, a jumbo od 55 do 80 kuna, ovisno o restoranu i sastojcima. Pojedine salate istog naziva negdje su 25, a u drugom restoranu 10 kuna skuplje. Tjestenine istih vrsta se također razlikuju u cijeni, u prosjeku od desetak kuna. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content