PROŠETALI SMO NOVIM CENTROM Saznajte što će se sve nalaziti i koje će usluge pružati u novom COOR-u

Prošetali smo novim COOR-om u kojemu će, uz usluge koje već sada pružaju, biti novih i iznimno važnih programa. Djelatnost Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju trenutno je osnovnoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama i usluga poludnevnog boravka. Izgradnjom nove zgrade Centra u planu je otvoriti vrtić za djecu s teškoćama, kao i srednju školu za učenike s teškoćama, za pomoćna zanimanja.

 PRIPREMA ZA SVAKODNEVNI ŽIVOT

– Poduzeli smo potrebne aktivnosti kako bi i druge programe uvrstili u naš rad. Između ostalog, plan je otvoriti vrtić za djecu s teškoćama, a u ponedjeljak, 4. ožujka stigla je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za ustroj posebnog programa predškolskog odgoja. Predškolski odgoj moći će pohađati djeca s teškoćama u razvoju od jedne godine do polaska u školu, a isti će sufinancirati Grad Virovitica – objašnjava Margarita Kovačević, ravnateljica Centra.
Planirane su tri vrtićke skupine, od toga jedna za djecu koja imaju veće teškoće, koja bi bila u punom programu u Centru, a dvije grupe za djecu koja bi bila dio tjedna u Centru, a dio u redovitom vrtiću.

DUPLA COOR Gita žđl 2 Custom

– Boravak u našem Centru bit će zapravo jedan most prema integraciji, a u njemu ćemo omogućiti što više rehabilitacijskih postupaka za djecu kako bi se što bolje i lakše mogla uklopiti u redovite programe – ističe ravnateljica Margarita Kovačević.
Nakon vrtića koji će se nalaziti u prizemlju nove zgrade, slijedi prostor za osnovnoškolsko obrazovanje, gdje će biti smješteno osam razreda, kao i učionica za domaćinstvo i čajna kuhinja.

– Osim redovitih razreda po posebnom programu, učenici se u našem Centru školuju i kroz program stjecanja vještina iz svakodnevnog života. To je školovanje učenika do 21. godine gdje ih kroz praktičnu nastavu osposobljavamo za što samostalniji život – kaže ravnateljica ističući da u tim dodatnim prostorijama učenici kuhaju, peru suđe, peglaju rublje, odnosno vježbaju sve ono što će im u životu trebati.

KROJAČ I POMOĆNI KARTONAŽER

Nakon osnovne škole dolazimo do još jednog novog programa Centra – srednje škole. Povjerenstvo je već utvrdilo da Centar ispunjava uvjete za srednjoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama za pomoćna zanimanja. Također, suglasnost je dao i Grad, a Županija podršku te će djeca koja završe školu po posebnom programu školovanje moći nastaviti u srednjoj školi za pomoćna zanimanja.

IMG 9900

– Vjerujemo da će sve radnje biti završene do početka upisa u sljedeću školsku godinu. Dobili smo punu podršku za krojača i pomoćnog kartonažera – rekla je ravnateljica te objasnila da je kartonažer grafičko zanimanje, a odnosi se na izrađivanje kartonske ambalaže.
U prizemlju s druge strane nalazit će se i dio za ranu intervenciju logopeda, koji bi radio za vanjske korisnike, kao i soba za opservaciju gdje će se provoditi dijagnostika. Osim toga, u tom dijelu opremit će se jedna Snoezelen soba, bit će smješteni i kabineti psihologa, logopeda, edukacijskog rehabilitatora… Također, tu je i prostor kuhinje te će se hrana pripremati u Centru, a svoje priredbe, izložbe i druge razne sadržaje učenici će moći održavati u novom holu.

POLUDNEVNI BORAVAK NA KATU

Potom dolazimo na kat, na kojemu velik dio zauzima poludnevni boravak. Radi se o socijalnoj usluzi koja traje od četiri do šest sati. Korisnici su odrasle osobe starije od 21 godine.
– Trenutno imamo 14 korisnika poludnevnog boravka, a postoji interes i vjerujemo da će se broj povećavati. Oni su za sada živjeli u relativno skromnim uvjetima, kao i svi mi, a izgradnjom novog Centra dobit će jedan zaista prekrasan prostor. U njemu će moći živjeti na jedan predivan i zadovoljavajući način kakav zapravo zahtijeva život svakog čovjeka. Moći će sjesti, odmoriti se, imati boravak, prostor za rad, kuhanje… – zadovoljno nam priča ravnateljica.

MG 7355

Osim poludnevnog boravka, na katu se nalazi keramičarska radionica, administrativni dio, zbornica za učitelje, knjižnica i još pet učionica s kabinetima. Tako će gore biti opremljene učionice za glazbeni, likovni, vjeronauk, tehnički i informatiku. No, ova zgrada ima i podrum u kojemu će se nalaziti dvije dvorane od 75 kvadrata.

– Jedna će dvorana biti senzorna te će sva biti obložena sa zaštitnom spužvom i opremljena svim potrebnim pomagalima, a druga za tjelesnu kulturu koja će zadovoljiti sve naše potrebe – kaže ravnateljica.
Veliki su građevinski radovi na novom Centru završeni, postavljena je stolarija, žbukaju se zidovi i sve ide prema planu, tako da bi polaznici Centra novu školsku godinu trebali započeti u novom i prigodnom prostoru.

Uživancija i učenje na igralištima i u vrtovima
U novom COOR-u bit će i pet vanjskih prostora. Tako će korisnici Centra moći uživati i na igralištima i u vrtovima. – Imat ćemo velike sprave na vanjskom igralištu, klupice za sjedenje i odmaranje, cvijeće i voćke. Također, imat ćemo i povišene gredice za sadnju povrtnjaka i nadam se da ćemo kulturu našeg senzornog vrta kojeg imamo ovdje prenijeti u novi Centar, kao i naše začinsko i ljekovito bilje – priča nam ponosno ravnateljica M. Kovačević.

 

IMG 9880

Gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima obišao radove
Radove na jednom od trenutno najvećih gradilišta u središtu Virovitice, na izgradnji novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane, ovih dana obišao je gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom.
– Ovaj je projekt još jedan od dokaza da nije sve namijenjeno za velike gradove. I manji gradovi mogu naći “svoje mjesto pod suncem“ i to zahvaljujući dobrim projektima i sposobnom kadru – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin koji je i ovom prilikom zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na apsolutnoj potpori, kao i bivšem županu, podpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i saborskom zastupniku Josipu Đakiću koji se zalažu za ovaj projekt od samog početka.
Ovaj milijunski projekt, čiji je nositelj Grad Virovitica, sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (www.icv.hr, žđl, mb, Foto: M. Rođak, M. Bašić, Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”511682″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content