ROĐENA OD BOGA Saznajte što se krije iza ovog prelijepog tradicionalnog imena

Lidije 27. ožujka slave imendan, a tim povodom portal zadovoljna.hr provjerio je značenje ovog prelijepog tradicionalnog imena.

To ženstveno ime prvenstveno znači ‘rođena od Boga’, odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korijenu je imena asirska riječ luddi, koja znači ‘ljudi’.

Smatra se da ime Lidija potječe iz starohebrejskog jezika ili da je pak izvedeno od starogrčke riječi koja znači ‘rođena od boga’ ili ‘rođena u Lidiji’ (rimska provincija u Maloj Aziji). Ime ima i druga, slična značenja: ‘božja poslanica’, ‘božja milosnica’, ‘bezgrešna’, ‘ona koju je bog poslao da dijeli dobro i pravdu u njegovo ime’.

Lidija je geografski naziv za regiju u zapadnoj Maloj Aziji, odnosno povijesni naziv za kraljevstvo iz željeznog doba, perzijsku satrapiju te za rimsku provinciju. Stanovnici drevne Lidije govorili su lidijskim jezikom, koji je pripadao skupini anatolijskih jezika, odnosno indoeuropskoj jezičnoj porodici. U doba najvećeg uspona Lidijsko kraljevstvo pod vladavinom Kreza protezalo se preko cijele zapadne Anatolije. Smatra se kako su se najstarije kovanice pojavile upravo u Lidiji oko 660. godine prije Krista.

Lidija se spominje u Homerovoj Ilijadi kao Maionia ili Maeonia, a prema grčkim izvorima, regija je naziv Lidija dobila prema kralju Lidu. U vrijeme cara Dioklecijana Lidija dobiva status rimske provincije. Kasnije je bila pod upravom Bizanta sve dok je u 15. stoljeću nisu osvojili Turci, pa teritorij Jonije postaje dijelom Osmanskog Carstva, odnosno moderne Turske.

Poznate žene koje nose ime Lidija su slavna kuharica talijansko-hrvatskog porijekla Lidia Bastianich, spisateljica Lydia Davis, pjevačica Lydia Lunch te Lydia Deetz, fikcijski lik iz filma “Beetlejuice”. (zadovoljna.hr)

Povezane vijesti

Skip to content