FOTO U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena Izložba slika Vladimira Paurića

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (četvrtak) je otvorena Izložba slika Vladimira Paurića, a svi zainteresirani Izložbu će moći pogledati do 1. svibnja.

Vladimir Paurić je samouki naivni slikar iz Lipika, rođen u selu Filipovcu 21. travnja 1936. godine. Jedan je period svoga života i rada proveo u Virovitici, gdje je primjetio slike podravske naive i na prvi pogled se njima oduševio te se odlučio za taj slikarski put. Lipik te priroda i sjećanja iz djetinjstva, nepresušan su mu izvor umjetničke inspiracije, a slike i dalje neumorno stvara. Do sada je imao preko 40 samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj.

IMG 20190418 175934 Custom e1555618849752

-Slikarstvom se bavim pedesetak godina, a ovo mi je već peta samostalna izložba u Virovitici, gradu u kojem rado izlažem svoje slike, jer Virovitičani su dobri i vrijedni ljudi i posebno ih cijenim kao takve. Motive pronalazim iz svakodnevnog života naših seljaka, ali i svaki lijepi doživljaj iz djetinjstva kojeg se sjetim, prenosim na platno. Volim slikati, uživam u tome i nadam se da mi ovo nije posljednja izložba u Virovitici – rekao je autor izložbe Vladimir Paurić.

Njegov stil je vrlo karakterističan, izražajan i prepoznatljiv, a njegova djela krasi iskrenost, kao možda i najvažnije obilježje naivne umjetnosti. Slike odišu jednostavnošću, a na njima nema lažnih vrijednosti te predstavljaju sve što je “naše”: domaće, hrvatsko i slavonsko.

IMG 2553 Custom

Izložbu je otvorila i sve nazočne pozdravila zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, a sve prisutne u rad Vladimira Paurića uvela je ravnateljica GKiČ Virovitica Višnja Romaj. Među nazočnima, uz obitelj i rodbinu Vladimira Paurića, bili su i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorka Weiss, predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, predsjednik Županijskog odbora Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak Virovitičko-podravske županije Zvonko Kožnjak, ravnatelj Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Damir Mihaljević, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Virovitici Hrvoje Belobrk, predstavnici braniteljskih udruga i mnogi drugi.

IMG 2560 Custom e1555618869984

-Organizirali smo ovu Izložbu povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa i povodom Dana 81. gardijske bojne, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske koja je dala izuzetan doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske, a svečanost obilježavanja velike obljetnice bit će 26. travnja u Virovitici. Upravo smo ovu Izložbu htjeli povezati s proslavom Uskrsa i obljetnicom 81. gardijske bojne i tako zaoukružiti jednu lijepu priču. Uz oca, zavolio sam slikarstvo i smatram da je ovo što on radi prava hrvatska umjetnost, onakva kakvu hrvatski narod i zaslužuje – istaknuo je sin autora izložbe i predsjednik UDVDR RH Ogranka Virovitica Vlado Paurić.

IMG 20190418 183113 Custom

Svečanost otvorenja izložbene galerije tom su prigodom svojim glazbenim ugođajem uveličali polaznici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica Sara Novosel, Marko Sklenar, Dinko Magenhajm i Martin Maljković, izvedbom veselog raspoloženja Divertimento, austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uz prigodan domjenak, nastavljeno je druženje i razgledavanje slika autora kojeg krasi iskrenost, poštenje i skromnost.

(www.icv.hr, ts, dm, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”521948″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content