ISPROBAJTE! Ovaj šaran nije samo jelo za Veliki Petak nego delicija za hvaliti se pred gostima

Uoči svakog blagdana domaćice stavljaju pregače i kreću u pripremu raznoraznih jela. Sve su delicije posebne i gotovo svaka ima svoju priču. No, posebna je priča ona o danima posta i hrani koja se tada blaguje. Najčešća je hrana riba, bila ona morska ili slatkovodna. Slavonci će se u posne dane odlučiti za morsku ribu, no ona slatkovodna prvi je izbor. U najčešćem slučaju riječ je o šaranu, kojega je najlakše zakuhati kao dobar fiš-paprikaš ili nabosti ga na rašlje pa ispeći.

No ovaj put otišli smo korak dalje, zahvaljujući Poljoprivrednom poduzeću Orahovica, koje je osmislilo različite gastro delicije od „običnog“ šarana i koje možete slobodno poslužiti i za svečane prilike. Tvornica pod nazivom Panona Mare uistinu radi čuda od ribe, a šaran je glavni sastojak za niz delicija. Recepte su nam pripremile voditeljica marketinga PP Orahovice Katica Petkov te gastro blogerica, rođena Orahovčanka Maja Božičanin.

UKUSNE ROLICE

Jedan od proizvoda Panone Mare su rolice „Panona mare“ u čiju pripremu ide jedan dugački krastavac „salatar“, namaz Panona Mare od dimljenog šarana, svježa crvena paprika i svježi peršinov list. Priprema se tako da se krastavac nareže na dugačke tanke listove, po cijeloj dužini, a koje je potom potrebno posušiti papirnatim ubrusima. Nasjeckati papriku i peršin list na sitno, namazati krastavce namazom Panona Mare pa posipati peršin i papriku cijelom dužinom i zarolati. Ovu deliciju nužno je posložiti odmah, jer će krastavac brzo pustiti svoju tekućinu. Namaz od dimljenog šarana inače je pikantni namaz delikatesa ove tvornice za koji kažu da je jedan od posebnosti pa je i njegov recept tajna.

SARAN 5 Custom

UKUSNA USKRSNA SALATA

No zato smo dobili druge zanimljive recepte kao npr. za uskršnju salatu. Salata se radi od maslačkovog cvijeta ili matovilca koji treba oprati i posušiti. Potom je potrebno zdrobiti lješnjak na krupnije komade. Rotkvice i luk narežu se na kolutove, kao i kuhano jaje. Filet dimljenog šarana potrebno je narezati na manje komade. Treba složiti salatu i po njoj rasporediti sve sastojke, začiniti s bučinim uljem i malo limunovog soka, posoliti i popapriti svježe mljevenim paprom.

SARAN 2 Custom

TARTAR OD DIMLJENOG ŠARANA

Potom je zanimljiv umak, odnosno tartar od dimljenog šarana u koji ide filet dimljenog šarana, mladi luk (može i ljubičasti), svježa crvena paprika, peršin list, kapari, bučino ulje, svježe mljeveni papar, sol, kavijar i klice za ukrašavanje te prepečeni kruh. Priprema se na sljedeći način koji pojašnjava gastro blogerica Maja Božičanin.

-Iskidajte rukama ili vilicom filet dimljenog šarana, sitno nasjeckajte povrće i dodajte ribi, začinite zatim uljem i začinima i dobro promiješajte, kako biste dobili finu smjesu. Omjere namjerno nisam pisala, jer i sama ovu deliciju uvijek radim ‘odokativno’. Tartar servirajte pomoću kalupa na tanjur uz prepečeni kruh i malo kavijara, klica i mikro zelenja koje će dodatno upotpuniti ovaj predivan okus – kaže Maja.

SARAN 3 Custom

Iz PP Orahovice preporučuju još čips od fileta šarana na pireu od celera, dimljenog šarana podvarku te dimljeni šaran na zapečenom grahu ili kako narod to voli reći na „gravče na tavče“. U svakom slučaju, sve je za prste polizati samo treba malo truda, dobre volje i puno mašte. Isprobajte i dobar tek! (www.icv.hr, vg)

SARAN 4 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content