Iz Donjih Meljana, malenog mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji, dolaze dvije gastronomske zvijezde Hrvatske

Na cesti koja iz Virovitice vodi u Slatinu, između Bistrice i Sladojevaca smjestili su se Donji Meljani, naselje koje se nalazi u sklopu Grada Slatine. No, znate li da iz ovog sela, u kojem po popisu stanovništva iz 2011. godine živi 259 stanovnika, dolaze dvije gastronomske zvijezde Hrvatske.

Prošli tjedan izašlo je novo tiskano izdanje Michelinova vodiča naziva “Main Cities of Europe”, koji po prvi puta sadrži zagrebački restoran Noel koji je od ove godine, član prestižnog Michelinovog gastronomskog kluba u kojem su već i Draga di Lovrana iz Lovrana, Pelegrini iz Šibenika, 360° iz Dubrovnika te Monte iz Rovinja. Prevedeno, oni su na “gastronomskoj karti Hrvatske – “najbolji od najboljih”.

A kakve veze imaju Donji Meljani i Noel? Imaju. Goran Kočiš je hrvatski kuhar koji je unatrag tri i pol godine, od otvaranja Noela do danas, vjerojatno najviše napredovao. Goran Kočiš danas je definitivno tehnički jedan od najsuverenijih hrvatskih chefova, chef “onog Noela” koji ima Michelinovu zvjezdicu. Pogađate, Goran Kočiš je “naše gore list”, dolazi iz Donjih Meljana, a u Slatini je, u Industrijsko-obrtničkoj školi maturirao 2000. godine.

Malo je onih koji vole kolače, a ne znaju tko je Sandra Jadek. Slatinska “kraljica kolača”, sve je češće “hrvatska kraljica kolača”. Ove godine, na tri izdanja Hrvatskog kupa, osvojila je tri prva mjesta. Reprezentativka je Hrvatske, brončana sa Svjetskog kupa, ali ako ste “na dijeti”, Sandrini recepti zasigurno će vas “udaljiti od vage”, jer njeni kolači su “vrh vrhova”. Pogađate i Sandra Jadek dolazi iz Donjih Meljana.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content