OBLJETNICA „KRVAVOG USKRSA” Počast Josipu Joviću odali i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice i PU virovitičko-podravske

Predstavnici Policijske uprave virovitičko-podravske, predvođeni načelnikom Sinišom Kneževićem te Melita Harmund, Antun Grizelj, Josip Perović i Mirko Poljanac u ime Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, nazočili su komemoraciji na 28. obljetnicu akcije “Plitvice”, tijekom koje je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović. Komemoracija je održana u nedjelju u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a u ime Republike Hrvatske ispred spomenika prvoj žrtvi Domovinskog rata zajednički su vijenac položila izaslanstva državnog vrha, predvođeni predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

IMG 0db08300988af9a1de980628b82d6d10 V

Jović je poginuo u akciji hrvatske policije nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine, okupirali Nacionalni park Plitvice i blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug zemlje. U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko. Sve se odvilo na Uskrs, 31. ožujka 1991., po čemu je događaj zapamćen i kao “Krvavi Uskrs”. U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.

IMG 25365a5254bae51271d2434d4b285be3 V

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima, među kojima i Redom Nikole Šubića Zrinskog, koji se dodjeljuje za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru. U MUP-u ističu kako u novijoj povijesti nije poznato da je “igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija”. (virovitica.hr)

[g-gallery gid=”518126″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content