SREĆA U OBITELJI NOVOSEL U samo jednom danu proslavili zlatni i srebrni pir te dvoje zaruke

Rijetko kada se dogodi da se u jednoj obitelji iste godine poklopi zlatni pir, srebrni pir i dvoje zaruke. Upravo tu obiteljsku sreću imali su prošlog vikenda baka Julijana i djed Franjo Novosel, koji su proslavili 50 godina braka. Njihov sin Oliver sa svojom ženom Anitom slavio je 25 godina braka. A unuci Novoselovih u samo dan razlike prošlog su mjeseca zaprosili svoje djevojke te su i oni svoje zaruke proslavili za vikend.

Službeno vjenčanje „zlatnih“ Juliške i Franca, kako Julijanu i Franju Novosel iz Orešca od milja zovu njihovi unuci, bilo je 5. travnja 1969. godine, a crkveno samo dan kasnije. Ljubav ovih ‘susjeda’ rasplamsala se na jednoj seoskoj zabavi, kada se Juliška zagledala u Franca i prišla mu. Bilo je to vrijeme kada su djevojke birale. Ljubav su okrunili brakom nakon što se Franc vratio iz vojske. Da bi mogao doći zatražiti ruku svoje ljubljene, Franjo je morao donijeti i prsten. Zlato si nije mogao priuštiti, pa je svoju ljubav zapečatio prvim, simboličnim „prstenom od dinara“.

Julijana ga je i kao mladenka mogla nositi samo par sati jer bi počeo oksidirati i time ostavljati zeleni trag na prstu, no upravo ta uspomena jedna im je od najdražih koju rado prepričavaju. Kasnije, kada je zaradio malo više, kupio je Franjo Julijani i pravi prsten, a zlatni je nakit na njihovim prstima sjao i ovog vikenda, kada su se prisjetili čak pola stoljeća svojeg zajedništva u dobru i zlu. Nema nekog posebnog recepta za uspješan brak, kažu, već samo ljubav.

– U životu mora postojati ljubav, od nje sve kreće, tek onda se može govoriti o opraštanju, kojeg uvijek mora biti. Jer da bi nekome stvarno oprostio, moraš ga iskreno voljeti – rekao je Franjo te dodao kako je ipak dobro ponekad i poslušati ženu, ‘dati joj za pravo’. Nije lako, kaže Julijana, pod stare dane biti sam, važno je imati nekoga kraj sebe tko će ti pomoći kad sam ne možeš, a svemu tome prethodi ogromna ljubav prema drugome.

– Normalno je da se ljudi ponekad međusobno posvađaju, ali ide život dalje, glupo je da se zbog jedne svađe raziđemo – dodala je Julijana. U 50 godina braka, bilo je mnogo lijepih trenutaka, a sada pod stare dane, kada je Julijana bila na operaciji kuka i koljena, trebaju jedno drugo i više nego ikada prije. Da Franjo nije isti kao drugi muški, potvrđuje činjenica da Franjo počisti cijelu kuću, usisa i obriše prašinu samo da bi se njegova ‘baka’ mogla u potpunosti oporaviti od operacija.

Zdeličan Novosel Custom

SREBRNI PIR ANITE I OLIVERA NOVOSEL

Da ljubav ide kroz želudac, potvrđuju Anita i Oliver Novosel, sin „zlatnih“ Julijane i Franje. Anita svome Oliveru, strastvenom ljubitelju juhe, ovo toplo predjelo kuha svaki dan punih 25 godina bračnoga života. Njihova ljubav započela je još u prvome razredu srednje škole, zahvaljujući također jednoj seoskoj zabavi, no vjenčali su se tek kada se Oliver vratio iz vojske, pet godina kasnije.

– Zaruke su protekle vrlo ‘veselo’, Oliver je došao kod mojih roditelja s namjerom da zatraži ruku, svi ukućani su to znali, kao i moj otac, no Oliver je cijelo vrijeme odugovlačio razgovor pa je tek pred kraj, kada je trebao ići doma, konačno pitao za ruku – veselo prepričava Anita, majka Hrvoja i Helene.

– Najvažnije je slušati ‘bolju polovicu’, otvoriti oba uha i tada sve štima – šali se Oliver te dodaje kako je sve išlo spontano, onako kako je život to pružio. Sve nedaće, kojih je bilo, zajedničkim su snagama otklonili i nastavili dalje snažniji. Nikada, kažu, nije bio trenutak u kojem su se željeli rastati. Od zajedništva ih nisu udaljile ni razmirice.

Uzor im je bliska obitelj – uz roditelje, tu je i Oliverova sestra Nevenka koja se prije 29 godina udala u obitelj Zdeličan. Često se kaže kako obitelj koja odgaja kćer, odgaja i njezinu buduću obitelj. Ako je suditi prema tome, mama Juliška i tata Franc napravili su odličan posao. Nevenka je majka dvaju sinova, Ivana i Antonija koji se ove godine i zaručio.

Zdeličan Novosel 1 Custom

ANTONIO I HRVOJE U SAMO DAN RAZLIKE ZAPROSILI SVOJE DJEVOJKE

Prema tvrdnjama nekih psihologa, djeca koja odrastaju u skladnim obiteljima, u kojoj se osjeća ljubav, imaju temelj za sretan brak pun međusobnog poštovanja, koji su godinama gledali i osjećali kod svojih roditelja. Jedan od primjera je Antonio Zdeličan, unuk „zlatnog“ Franje Novosela i sin Nevenke Zdeličan, a koji je svoju Klaudiju Ljevar zaprosio prošlog mjeseca.

-Mogu reći da način na koji se odnosim prema zajedničkom životu i zarukama ima veze s time kako sam odgajan. Iako je brak nešto što se nalazi na papiru, u smislu da se može prikazati drugima da se volimo, iza toga se u punom smislu krije zajednički život s odabranom osobom, pun međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i ljubavi, a najbolji primjer za to imao sam baš doma – istaknuo nam je Antonio koji je ruku svoje zaručnice tražio od Klaudijinog djeda i bake.

Iako nisu znali za međusobne planove, bratići Antonio i Hrvoje svoje su zaručnice zaručili u samo dan razlike. Prstenje je bilo spremno, no čekao se poseban trenutak. Hrvoje Novosel, sin „srebrnih“ roditelja, tako je punih deset dana strpljivo čekao izlet u Osijek kako bi na sredini mosta dr. Franje Tuđmana zaprosio svoju Ivanu Škriljak. Njihova ljubav rodila se na Ivaninom radnom mjestu – u ljekarni, pa je Hrvoje nekoliko mjeseci stalno dolazio po lijekove.

Dok su još vezu ‘držali u tajnosti’, Hrvojev djed Franjo smišljao je planove kako spojiti Hrvoja i Ivanu, jer mu se svidjela „predivna Ivana iz ljekarne“, ne znajući da njihova ljubavna veza već traje.

-Sve je baš onako kako je deda Franc rekao, važno je da budemo ravnopravni, da se poštujemo i volimo. Jer sve proizlazi iz ljubavi, bez nje ničega nema, ni tolerancije, ni iskrenosti, ni poštenja – istaknuo je Hrvoje.

SRETAN BROJ ČETIRI 

U slučaju obitelji Novosel i Zdeličan, zanimljiva je slučajnost vezana za broj četiri. Juliška i Franc vjenčani su se u 4. mjesecu, a razlika u godinama između njihove djece Olivera i Nevenke je četiri godine. Istu razliku u godinama imaju djeca Olivera i Anite – Hrvoje i Helena. Ponovo, isti razmak u godinama dijele Antonio i Ivan, sinovi Nevenke i Josipa. Nevenka Zdeličan rođena je u 4. mjesecu, a njezin brat Oliver i Anita vjenčani su također u travnju. Baka Juliška pak na dan svojega crkvenoga vjenčanja, 6. travnja, ujedno slavi i svoj rođendan.

(www.icv.hr, lmh; foto: L. Martinko Hock)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content