MEĐUNARODNI TJEDAN SESTRINSTVA Slava Šepec: Sestrinstvo se u Virovitici jako dobro razvija

U Društvenom domu Opće bolnice Virovitica danas (petak) je povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna sestrinstva održana otvorena tribina s predsjednicom Hrvatske Komore medicinskih sestara Slavom Šepec i njezinim suradnicima. Na samom početku medicinske sestre i tehničare pozdravila je Lidija Knapić, glavna sestra Opće bolnice Virovitica, a potom je prepustila riječ predsjednici Šepec i njenim suradnicima. Tako su medicinske sestre i tehničari iz Podružnice HKMS Virovitičko-podravske županije mogli saznati što sve Komora čini za sestrinstvo, informirati se o pravima i pogodnostima, te izraziti svoje stavove, prijedloge i ideje za buduće aktivnosti.

IMG 20190503 111009 Fotor Medium

– Cilj mog dolaska u Viroviticu je uspostavljanje čvršće konekciju između Podružnica i same Komore. Virovitička Podružnica jako dobro radi i u vrlo smo dobrom kontaktu. Što se tiče struke i stručnog napretka, za čije praćenje je zadužena Komora, moram reći da iz virovitičke bolnice do sad nismo dobili niti jednu pritužbu na loš ili nestručan rad medicinskih sestara. Sestrinstvo se u Virovitici jako dobro razvija, a u posljednjih nekoliko mjeseci, možda i godinu dana, ovdje vlada drugačija klima, kao da su svi dobili nekakvu veću nadu i kao da bolje komuniciraju – rekla je S. Šepec posebno pohvalivši predsjednicu virovitičke Podružnice, sestru Danicu, članicu Vijeća, sestru Suzanu i glavnu sestru bolnice sestru Lidiju.

Tom prilikom, predsjednica Šepec prezentirala je što je sve Komora učinila za medicinske sestre u ove četiri godine, koliko je ona na čelu HKMS-a i što još planiraju činiti.

– Komora će i dalje raditi ono što nam je temeljna zadaća, a to je podizanje ugleda medicinskih sestara. U Hrvatskoj se medicinskim sestrama predstavljaju različite osobe, koje nikada nisu završile obrazovanje za medicinsku sestru, te su zaposlene u nekim ustanovama gdje postoji velika opasnost da na taj način štete našim pacijentima – rekla je Šepec te je dodala da će pojačati kontrolu rada medicinskih sredstava.

IMG 20190503 111205 Medium

Potom je istaknula kako su naše medicinske sestre izuzetno dobro obrazovane jer samo temeljno obrazovanje na srednjoškolskoj razini traje pet godine što nema niti jedna profesija u Hrvatskoj.

– Medicinske sestre tijekom školovanja prođu oko 9.300 sati stručne nastave, što je jako puno u odnosu na primjerice liječnike opće medicine, koji kroz temeljno obrazovanje za liječnika na medicinskom fakultetu prođe oko 5.100 sati strukovne nastave – rekla je Šepec te dodala da od medicinskih sestra virovitičke Podružnice očekuje prijedloge, što one žele te kako i na koji način Komora može utjecati na poboljšanje njihovog statusa. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”525372″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content