NOVE DEMOGRAFSKE MJERE Povećava se naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci

Nove demografske mjere, novo povećanje roditeljske naknade. Najzvučnija je to najava Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske koja povećava naknadu za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci na 5600 kuna, piše rtl.hr.

Od ostalih mjera, za roditelje su svako važne i one o najavama pilot-programa produženog boravka u školama u kojima do sada nije bilo i sufinanciranje rada vrtića u nerazvijenim sredinama.

Od travnja iduće godine roditeljske naknade za neke će biti veće za 1610 kuna.
Dobra je to vijest za sve roditelje i one koji to planiraju postati.

– Definitivno bi to jako puno značilo i to je jako dobar poticaj mladim obiteljima, samim tim i mislim da je to pravo svake žene da ima taj puni iznos plaće tih prvih godinu dana kada je najpotrebnija djetetu – kazala je majka Elena Šimek.

Mjera je to koja stoji 150 milijuna kuna, a zahvaljujući njoj više od 60 posto roditelja zadržati će punu neto plaću.

– Cilj nam je bio u programu ove Vlade i kasnije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održavosti mjere – rekla je ministrica demografije Nada Murganić.

Da roditeljima bude lakše država planira u svim školama omogućiti produženi boravak za djecu i sufinancirati rad u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene.

Na tim je mjerama godinu dana radila skupina od 16 stručnjaka.

Problemi su veliki

– Mi očekujemo u kratkom roku rješenje. To je dugoročni problem. To je opće hrvatski problem hrvatskog društva, ne samo problem trenutnih nositelja političke vlasti nego i onih budućih – rekao je Anđelko Akrap, posebni savjetnik predsjednice RH za demografsku obnovu.

A problemi su veliki. Samo u prva dva mjeseca umrlih je 4600 više nego rođenih. Demograf Stjepan Šterc podržava mjeru o povećanju roditeljskih naknada, ali ističe:

– Mi i dalje kažnjavamo žene koje imaju veću plaću prije nego odu na porodiljni, tako i nezaposlene i studentice koje rode – rekao je.

Da bi sve trebale dobiti puni iznos plaće smatra i novopečena majka Elena. – Definitivno tražimo ravnopravnost žena, ali i ravnopravnost plaća – smatra.

U ministarstvu uvjeravaju da im je to krajni cilj. Nacionalna demografska strtegija koja obuhvaća 100 mjera je još u pripremi, ali moraju biti brzi i spriječiti demografsku katastrofu. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content