POŽARNA OPASNOST 2019. U OŠ E. Kumičića Slatina provedena vježba evakuacije i spašavanja

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina bila je danas (utorak) mjesto vježbe evakuacije i spašavanja ”Požarna opasnost 2019.”.

Vježba je započela telefonskim pozivom ravnateljice OŠ Eugena Kumičića Slatina, Božice Majhen, Županijskom centru 112 u kojem je priopćila da je u školi izbio požar. Zvukom školskog zvona, koji je upozoravao na opasnost, učenici evakuirani iz zgrade škole.

Pod zvukom sirena do škole su u rekordnom vremenu stigli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Slatina, te prvo izvukli ”ozlijeđenog” učenika, kojemu su prvu pomoć pružili djelatnici Hitne medicinske službe i vozilom ga odvezli na daljnju obradu, a potom započeli s gašenjem simuliranog požara. Vatrogasci su na katu škole pronašli nekoliko učenika i ravnateljicu ”zarobljene vatrom”, kojima je jedini izlaz bio kroz prozore. Ubrzo su podignute vatrogasne ljestve s košarom i postavljen zračni jastuk. Spašavanje se nastavilo iskakanjem učenika na zračni jastuk, a dio učenika, zajedno sa ravnateljicom, je spašen pomoću košare. Pošto su se učenici i ravnateljica ”nadisali” dima, pomoć su im na licu mjesta u svom šatoru pružili djelatnici i volonteri Crvenog križa Slatina, koji su obučeni za pružanje prve pomoći.

IMG 3904

Prozivkom učenika ustanovljeno je kako jedna učenica nedostaje, i tu na scenu stupa HGSS, odnosno Stjepan Gal i njegov pas, škotski granični ovčar Adi. Ulaze u školsku zgradu, Adi traži i ubrzo pronalazi učenicu u prostoriji do školske knjižnice, te lavežom obavještava svog vlasnika gdje se nalazi. Stjepan, Adi i spašena učenica izlaze van iz škole do volontera Crvenog križa koji učenici ukazuju potrebnu pomoć.

U vježbu evakuacije i spašavanja ”Požarna opasnost 2019.” sinkronizirano su bili uključeni djelatnici i službenici Javne vatrogasne postrojbe Slatina, Županijskog centra 112, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne medicinske službe, Crvenog križa Slatina, Policijske postaje Slatina, Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i grada Slatine, te Grada Slatine.

IMG 3934

Vježbom evakuacije i spašavanja ”Požarna opasnost 2019.” koordinirao je viši savjetnik u službi Civilne zaštite MUP-a u Virovitici Željko Poljak, koji je provedenu vježbu ocijenio uspješnom. Uz njega, vježbu su nadgledali zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus, pročelnik Županijskog centra 112 Josip Job, ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić, zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak, pročelnik u Uredu gradonačelnika Slatine Krunoslav Šarabok, te policijski službenici PP Slatina.

Nakon uspješno provedene vježbe, učenicima i učiteljima OŠ Eugena Kumičića Slatina, vatrogasci JVP Slatina demonstrirali su rad s aparatom za gašenje požara, a u gašenju kontrolirane vatre i sami su se mogli okušati. (www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”530464″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content