PRVI U HRVATSKOJ Osnovan Klub darivatelja krvi „100+ Virovitičko-podravske županije“, za predsjednika izabran Denis Delić

Pod predsjedanjem županijske ravnateljice Društva Crvenog križa VPŽ Željke Grahovac održana je u Virovitici, 15. svibnja, konstituirajuća sjednica županijskog Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 100+.

Mjesto u ovom prestižnom klubu zaslužilo je svega 28 darivatelja krvi iz Virovitičko-podravske županije, koji su krv darovali više od 100 puta (23 muškarca), odnosno više od 75 puta (5 žena). Izabrano je i rukovodstvo kluba, predsjednik Denis Delić iz Pčelića, i dopredsjednici Elza Blagajac iz Orahovice i Ivan Farkaš iz Slatine.

Članovi Kluba suglasili su se oko budućih zajedničkih aktivnosti kojima će se jačati međusobna povezanost članova, propagiranje davalaštva krvi na našoj županiji i aktiviranje novih, mladih darivatelja i odavanje dostojne zahvalnosti svim darivateljima krvi.

20190515 150113 Custom
foto: V. Jelenčić

Prva je obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 14. lipnja sa prijemom kod župana Igora Androvića, a slijedeće su izdavanje brošure o davalaštvu krvi na našoj županiji i izdavanje kalendara za 2020. u kojem će se nalaziti podatci o naših humanim herojima iz Kluba DDK 100+. Treba organizirati i dodatna druženja članova i izlete, jer se davalaštvo krvi do sada nije primjereno vrednovalo niti u našim lokalnim zajednicama, niti na razini države. Također, potrebno je pronaći model simboličnog nagrađivanja darivatelja od 60,70,80,90,110,120,130 i više darivanja, jer oni nisu obuhvaćeni dosadašnjim diplomama HCK.

Novac za ove aktivnosti osiguran je djelomično u proračunu novosnovanog DCK VPŽ, a dio će se osigurati kroz sponzorstva.

Transfuzija krvi na području Hrvatske prvi put je održano u Ginekološkoj klinici u Petrovoj, u Zagrebu 1923. bez određivanja krvne grupe. Organiziranog davanja krvi u bolnicama do prve organizirane akcije DDK u željezari Sisak 25.10.1953. nije bilo, već su se davanja svodila na obiteljska, prijateljska i plaćena. Organiziranje akcija od tada preuzima Hrvatski Crveni križ i davalaštvo krvi postaje dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno.

20190515 141157 Custom
foto: V. Jelenčić

Zavod za transfuziju iz Zagreba jedini organizira akcije DDK po cijeloj sve do 1958., kad je osnovano 27 Kabineta za transfuziju krvi po bolnicama u većim hrvatskim gradovima. Kabinet u tadašnjem Medicinskom centru u Virovitici osnovan je 1.10.1958., a s prvim akcijama krenuo je krajem iste godine. Za 1959. godinu imamo podatak da je 1959. održano 24 terenske akcije na prostoru današnje VPŽ sa 1375 doza krvi. Možemo reći da bi ove godine obilježili 60 godina organiziranog prikupljanja krvi u Općoj bolnici Virovitica, da krajem 2012. nije došlo do preustroja na samo 4 velike Transfuzije koje prikupljaju krv u RH.

Davalaštvo krvi važan je segment našeg zdravstva, ali i prosperiteta i obrane naše domovine i zato ga na svaki način treba jačati i poticati. Županijski Klub DDK 100+ radi toga je i osnovan.

(www.icv.hr, adf, vj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content