SPRAVLJANJE PALAČINKI Orahovčanke Tamara Jovanović i Kristina Lončar najbolje majstorice palačinki

U organizaciji Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica te suorganizaciji Grada i Turističke zajednice uz stručno pokroviteljstvo Udruge kuhara grada Orahovice te pokroviteljstvo tvrtke Podravka, u središtu Orahovice održano je prvo natjecanje u spravljanju palačinki. Manifestacije ja započela pripremom više od 800 palačinki koje su uz razne namaze i sastojke podijeljene građanima, a pekli su ih učenici smjera kuhar orahovačke srednje škole uz pomoć orahovačkih osnovaca. Na natjecanju su sudjelovale četiri škole i to Srednja škola ”Isidor Kršnjavi” Našice, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača i domaćin, Srednja škola ”Stjepan Ivšić” Orahovica, a međunarodni karakter manifestaciji dala je činjenica da su stručno ocjenjivačko Povjerenstvo, uz ponajbolju hrvatsku slastičarku, članicu udruge kuhara grada Orahovice i hrvatsku reprezentativku Sandru Jadek, činili članovi Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine i vrhunski kuhari te zemlje i regije, Elvir Smajlović i Hamid Kurjaković.

0805palacinke 7 ocjenjivanje

– Posebno mi je drago što sam bio dio ove priredbe u Orahovici i zahvaljujem mojim prijateljima iz Udruge kuhara grada Orahovice te učiteljici Daniri Vinković koji su pozvali mene i kolegu Elvira da dođemo. Učenici su pokazali zavidne sposobnosti, a ocjenjivali smo osobnu i higijenu prostora i namirnica, zatim kreativnost, odnosno složenost pripreme, sklad boja i prezentaciju te okus izloška, točnije sklad okusa i teksturu. Odluka je bila teška, no čestitam najboljima – rekao je Hamid Kurjanković, predsjednik Povjerenstva.

Najviše bodova i pobjedu odnijele su domaće učenice iz Orahovice, Tamara Jovanović i Kristina Lončar koje su tako nakon pobjede na Međunarodnom natjecanju u BiH potvrdile da su najbolje majstorice palačinki, drugo mjesto pripalo je Valeriji Džepina i Lei Dorčak iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina, dok su se broncom okitile učenice Srednje škole “Isidora Kršnjavog” Našice, Dolores Baričević i Mateja Grgošević. Organizirano je i natjecanje u brzom pečenju palačinki gdje je najbolju sposobnost pokazala Ljubica Kljajić iz Slatine, druga je bila Ana Milković iz Orahovice, a treća Valerija Gotić iz Našica.

thumbnail 0805palacinke 4 revijalni dio

– Po prvi smo puta ovo organizirali i više smo nego zadovoljni. Malo nam je vrijeme pokvarilo cijeli ugođaj, posebno hladni vjetar koji nam je onemogućio još jedan cilj ove manifestacije, a to je pravljenje 100-metarske palačinke na gradskom trgu, no sve je ostalo bilo odlično i sve su palačinke podijeljene. Veliko hvala Podravci, prijateljima iz BiH i mojim kolegama iz Udruge kuhara na izuzetnoj pomoći, našem ravnatelju Zorislavu Milkoviću na velikoj podršci i pomoći kao i Gradu te Turističkoj zajednici. Isto tako hvala i našim sponzorima PP Orahovici, poduzeću Brit, Učeničkoj zadruzi Vučica naše škole te Hotelu Ružica. Nadam se da će ovo postati tradicija i prepoznatljivost naše škole i grada – rekla je glavna organizatorica manifestacije, stručna učiteljica kuharstva orahovačke srednje škole Danira Vinković.

Pobjednice Tamara i Kristina prenijele su svoje dojmove te ispričale čime su to očarale stručno povjerenstvo. – Dojmovi su fantastični, presretne smo. Drugo naše natjecanje i druga pobjeda. Jako smo se trudile i dale sve od sebe i isplatilo se, a posebno nam je drago što je to u našem grad – rekla je Kristina. Tamara i Kristina pobjedu su odnijele uz pomoć klasičnih palačinki. – Tako je, bile su to klasične palačinke s vanilin šećerom punjene kremom od vanilije s umakom od višanja i peperoncinia, uz dodatak slatkog vrhnja s mascarponeom. Nama se ta kombinacija svidjela, prezentirali smo je i na našu veliku sreću, svidjelo se i sucima -zaključila je Tamara. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content