Izbacio ju iz automobila i otišao: Uz pomoć građana pronašla ga policija, prijeti mu kazna do 30.000 kuna

Napuštanje pasa je naša svakodnevica. Unatoč strogom Zakonu o zaštiti životinja, takve osobe vrlo rijetko sustigne propisana kazna. Veliku ulogu u tome imaju građani koji prečesto „zažmire“ ili odmahnu rukom na takve slučajeve pa te osobe, zlostavljači, prolaze nekažnjeno. Koliko je važno aktivirati se, pokazuje slučaj iz Cabune kada je savjesni mještanin zapamtio registarsku tablicu automobila iz kojeg je kraj ceste izbačeno štene i to prijavio policiji.

– Temeljem te dojave utvrdili smo počinitelja i protiv njega slijedi i odgovarajuća kazna. Pozivamo sve građane da dojavljuju takve situacije s ciljem zaštite životinja, a mi ćemo poduzeti mjere da pronađemo počinitelje tih prekršaja i da ih pravilno sankcioniramo – poručuju iz PU virovitičko-podravske.

Kazna za napuštanje životinja nije nimalo bezazlena, ona naime iznosi od 15.000 do 30.000 kuna. Djelatnici virovitičkog Skloništa za životinje svakodnevno se susreću sa slučajevima odbačenih pasa, a kako kažu gotovo svi prođu nekažnjeno jer ne mogu otkriti počinitelja. A upravo ovdje veliku ulogu trebaju odigrati građani i to tako da prijave slučajeve napuštanja.

Naime, nemaju sve napuštene životinje sreću da ih sa ceste spasi Sklonište, popriličan broj njih stradava pod kotačima automobila jer ih njihovi „vlasnici“ odbace ondje gdje im najviše odgovara, a to je gotovo uvijek uz neku prometnicu. Štene iz ove priče je imalo sreće i smješteno je u virovitičko Sklonište. Nakon nekoliko mjeseci sreća joj se osmjehnula još jednom – pronašla je dom. Udomila ju je Ines Meštrić iz Bjelovara i dala joj ime Maša.

– Maša je aktivan pas, kada je lijepo vrijeme jako voli biti vani i pratiti što se događa. S nama boravi u kući, a ima pristup ograđenom dvorištu. Posebno voli vikende, kada idemo u šetnju na livadu gdje trči za vranama. Obožava se igrati i jako voli djecu – opisuje nam Mašu njezina udomiteljica Ines te šalje poruku svim potencijalnim udomiteljima.

64759126 863218754012099 8782661087515377664 n 1 e1560856123732

– Udomljavanje bih svakako svima preporučila. Maša je drugi pas kojeg smo udomili iz virovitičkog Skloništa. Prije nje smo imali Fani koja je s nama živjela do trinaeste godine, bilo nam je prekrasno. Tako da iz oba iskustva mogu reći da takvu zahvalnost ne može pokazati niti jedan kupljeni pas. Jednako tako mislim da koliko mi pomognemo psima koje udomimo, toliko oni pomognu nama, jer svojim ponašanjem i brojnim sitnicama obogate čovjeku život – poručuje Ines.

Budite oni koji će napraviti korak naprijed ka zaštiti životinja i prijavljujte slučajeve zlostavljanja i napuštanja. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content