KEMIJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU Učenici virovitičke katoličke klasične gimnazije posjetili Virkom

Voda je tekućina bez koje ne možemo živjeti. Potaknuti tom misli i gradivom iz kemije koje se učilo o vodi, u petak, 31. svibnja, 3. razred Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, s profesoricom kemije je posjetio tvrtku Virkom d.o.o. Virovitica. Tvrtka opskrbljuje pitkom vodom veći dio kućanstava u Virovitičko-podravskoj županiji. Od sirove vode do pitke vode koja se konzumira u našim kućanstvima, trebaju se zadovoljiti određeni parametri. Prije svega treba ukloniti kemijske i biološke nečistoće koje bi mogle negativno djelovati na naše zdravlje.

Posjet tvrtki Virkom Vtc 2019 IMG 1531

Prvo su posjetili prostor gdje se voda crpi iz bunara i filtrira te prolazi proces pročišćavanja od željeza, mangana i amonijaka. Uklanjanje amonijaka se vrši tako da se pomoću bakterija pretvori u nitrate, a oni zatim u nitrite. Učenici su praktično mogli odrediti količinu željeza u sirovoj vodi i pročišćenoj vodi pomoću određenih reagensa.

Posjet tvrtki Virkom Vtc 2019 IMG 1513

Nakon toga se krenulo prema klornoj stanici gdje se vidjelo kako se pomoću mjernog uređaja u vodu dodaje određena koncentracija klora koju ubija bakterije koje su štetne. Virkom d.o.o tvrtka također, brine i o otpadnim vodama, pravilno ih zbrinjava i pročišćava prije nego se te vode vrate nazad u prirodu. Na kraju posjeta vidjeli su laboratorij u kojem se vrši detaljnija obrada podataka kemijskih parametra u vodi, bioloških parametra u vodi, ali i neke statističke analize potrošnje vode. Učenici su na taj način praktično mogli vidjeti gdje se kemija može primijeniti u svakodnevnom životu. Možda se neki od učenika i odluče dalje obrazovati u tom smjeru.

Posjet tvrtki Virkom Vtc 2019 IMG 1493

– Zahvaljujemo tvrtki Virkom d.o.o. Virovitica i gospodinu Slavku Kepecu što nas je ljubazno dočekao i prenio nam dio svog znanja i iskustava u dugogodišnjem radu – istaknula je Maja Ivanac, prof. kemije. (www.icv.hr, KKG VTC)

Posjet tvrtki Virkom Vtc 2019 IMG 1461

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content