MATURANTI RAZOČARANI DRŽAVNOM MATUROM Testovi su bili preteški, strahujemo za upis na fakultete

U moru nevjerice, tuge i razočarenja našli su se hrvatski maturanti koji su jučer napisali posljednji od obaveznih predmeta – Matematiku.

Na području Hrvatske, 21.128 maturanata je išlo na nižu razinu dok je 10.853 hrabrijih odabralo višu razinu, no prema njihovim komentarima, niti jedna nije bila “baš lagana”.

Razgovarali smo s maturantima i skupili njihove dojmove.

-Sam test je bio dobro osmišljen, no bio je predetaljan. Voljela bih da je bio malo više općenitiji, da su se pitanja odnosila na ono gradivo koje smo obrađivali u školi, na ono što smo vježbali. Generalno gledajući, tražilo se previše detalja od kojih su neki vezani za prvi ili drugi razred – ističe nam M. R., maturantica Gimnazije Petra Preradovića rekavši kako je mnogo polaznika niže razine Matematike nasmijao zadatak sa stablima.

-Od osnovne škole imam iz Matematike 5, prolazio sam sve razrede s 5.0, a sada se bojim da ću iz ispita Matematike dobiti 3 – ističe nam očajni maturant.

Od maturanata doznajemo kako su svi ispiti na Maturi bili teži no oni prijašnjih godina. Nadali su se, kažu, da će baš kao i prošle godine na Matematici, koncept zadataka biti isti, samo sa drugačijim brojevima. No prevarili su se, ove godine ništa nije bilo isto, prepričavaju nam žalosni maturanti.

-Osjećam se zakinuto jer su prijašnje generacije imale lakše zadatke i s lakoćom upisali fakultet. Zbog preteških zadataka, ispast ćemo najgluplja generacija maturanata, a o upisu na fakultet ni da ne govorim – rekla nam je A. M. koja se nada kako će se fakulteti pri upisima smilovati.

-Ponekad mislim da su namjerno stavili poeziju iz Hrvatskog kako bi “porušili” cijelu generaciju, to zbilja nitko nije očekivao – govori nam uznemirena virovitička maturantica.

– Osjećam se kao da smo im mi pokusni kunići. Kao da su na nama testirali koliko teške zadatke mogu staviti. Znam da se ne radi samo o virovitičkim maturantima, već je tako u cijeloj državi. Naši profesori su dali ono najbolje što su znali, ali ispiti su jednostavno bili prezahtjevni – ističe A. H.

(www.icv.hr, lmh)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content