POTPORE ZA DEFICITARNA ZANIMANJA Godišnja stipendija od 18.000 kuna za stolare, strojobravare i tražene CNC operatere

Sunčanijim i toplijim lipanjskim danima približava se i ono čemu se vesele učenici svih uzrasta: kraj školske godine i ljetni praznici. Za one učenike koji završavaju jedan stupanj obrazovanja i ulaze u viši to znači i velike životne odluke, one koje će im potencijalno odrediti budućnost. Dok maturanti uče i polažu ispite državne mature te se nadaju upisu na željeni fakultet, osmaše tek čeka srednjoškolsko obrazovanje koje počinje odabirom i upisom u jednu od devet srednjih škola Virovitičko-podravske županije. Donosimo vam pregled virovitičkih srednjih škola te promjene i novitete upisa koje su uvele neke od škola.

GIMNAZIJALACA DVA VIŠE PO RAZREDU

Uvjeti upisa u novu školsku godinu Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti Virovitica isti su kao i prethodne godine. Upisna kvota je 22 učenika, a Požeška biskupija kao osnivač škole financira dio troškova prijevoza učenika putnika, objasnio je ravnatelj Mario Voronjecki koji ističe Biologiju kao predmet od posebne važnosti. Što se tiče Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, ove će se godine upisivati dvoje učenika više po smjeru. Tako će opći smjer iduće školske godine brojiti 22, jezični 24, a matematički 26 gimnazijalaca. Novitet je i realna mogućnost učenja češkog jezika po modelu C.

STIPENDIJE, SMJEŠTAJ U DOMU, ZAPOSLENJE

Drvodjeljski tehničar-dizajner, Elektrotehničar, Medicinska sestra opće njege/Medicinski tehničar opće njege, Tehničar za mehatroniku i Šumarski tehničar, smjerovi su to koje iduće školske godine potencijalnim novim učenicima nudi Tehnička škola Virovitica. Svi obrazovni programi imaju upisnu kvotu od 20 učenika i traju četiri godine, osim programa Medicinska sestra opće njege/Medicinski tehničar opće njege, koji iduće školske godine upisuje 26 učenika (što je dva više nego prošle godine) i traje pet godina.

Tehnička škola Virovitica može se pohvaliti i velikim novostima što se tiče obrazovnog programa Drvodjeljski tehničar-dizajner. Mjesečne stipendije u iznosu do 1.500 kuna mjesečno za svakog učenika, dodatno nagrađivanje ovisno o školskom uspjehu učenika, osiguran smještaj u Učeničkom domu Virovitica te zaposlenje u tvrtkama drvno-prerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije od kojih su dobili stipendiju, mogućnosti su koje je škola osigurala svojim budućim polaznicima kako bi im osigurala bolju budućnost.

DVOSTRUKO VIŠE POTPORE

A zahvaljujući projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ Industrijsko-obrtničku školu Virovitica i njene buduće učenike iduće školske godine očekuju velike promjene u pozitivnom smislu. Projekt je dio šireg projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ koji kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi već treću godinu zaredom kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a koji je financiran sredstvima iz Europske unije.

IMG 0204 Custom

U razdoblju od 2016. do 2018. godine osiguralo se 62,1 milijuna kuna za gotovo 7000 učeničkih stipendija, a za učenike u naredne tri školske godine, počevši s 2019./2020., to znači dvostruko povećanje godišnje stipendije, s 9.000 kuna na 18.000 kuna.
Stipendije se odnose na učenike koji upišu deficitarna zanimanja koje nudi Tehnička škola Virovitica, a to su obrazovni programi Strojobravar, Instalater grijanja i klimatizacije, Autolimar, CNC operater/CNC operaterka i Stolar.

Goran Horvat, profesor stručnih predmeta i praktične nastave zanimanja za stolara, vjeruje da će porast stipendije pozitivno utjecati na budućnost učenika koji upišu jedno od deficitnih zanimanja. – S jedne strane imamo interes djece iz Grubišnog Polja, čijim bi roditeljima stipendija puno olakšala troškove prijevoza, a s druge strane, djeca od stipendije mogu štedjeti te nakon završetka školovanja otvoriti svoj obrt i zaposliti se – zaključuje G. Horvat.

POSAO PRIJE MATURE

Uz povećanje stipendija, još jedan novitet su i dva nova obrazovna programa. To su Frizer prema modelu dualnog obrazovanja koji traje četiri godine i kojim učenici izlaskom i polaganjem državne mature mogu nastaviti školovanje na visokoškolskim ustanovama, te CNC operater/CNC operaterka.

IMG 0273 Custom

– CNC operateri su budući stručnjaci za rad na CNC-u, odnosno računalno upravljanim strojevima. U ovoj našoj radionici učenici će prvo savladati rad na konvencionalnim strojevima. Nakon toga prelaze u učionicu s CNC strojevima – objasnio je Zoran Kozjak, stručni učitelj u Industrijsko-obrtničkoj školi koji uopće ne sumnja u svijetlu budućnost svojih učenika svih smjerova. – Neki dobiju posao čak prije nego što maturiraju, ostanu raditi u tvrtkama u kojima su odrađivali praksu, drugi nastave rad u postojećim obiteljskim obrtima, a treći otvore svoj obrt – zaključuje ponosni Z. Kozjak.

Od postojećih obrazovnih programa koje škola nudi su Strojobravar, Instalater grijanja i klimatizacije, Autolimar Automehaničar, Elektromehaničar, Cvjećar, Stolar, Kozmetičar, Frizer, a od pomoćnih programa Pomoćni kuhar i slastičar i Pomoćni stolar. Svi obrazovni programi Industrijsko-obrtničke škole izvode se kroz tri godine, osim obrazovnog programa za zanimanje Kozmetičar i novog programa Frizer prema modelu dualnog obrazovanja, koji traju četiri godine. Upisi u srednje škole vršit će se u razdoblju od 15. do 19. srpnja 2019. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content