Predstavnici Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ posjetili prijateljske udruge u Stolcu i Busovači

foto: D. Lešković

Predstavnici Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, na čelu s predsjednikom Draganom Lackovićem, proteklog su vikenda, 15. i 16. lipnja, boravili kod prijateljskih udruga u BiH, tj. Stolcu i Busovači, a obišli su i Međugorje.

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u suradnji s Općinom Busovača, u subotu, 15. lipnja polaganjem vijenca kod spomen obilježja i svetom misom zadušnicom obilježena je 26. obljetnica stradanja pripadnika humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

foto: D. Lešković

Svečanosti je, između ostalih, prisustvovalo i izaslanstvo HVO-a, kao i predstavnici Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, te Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata grada Zadra, koji su tom prigodom odali počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

foto: D. Lešković

Ratne 1993. godine, pripadnici Armije BiH iz zasjede na mjestu Busovačke staje mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja. Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik opskrbljivali hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima, mještane i hrvatske branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

foto: D. Lešković

Predstavnici UVVPDR VPŽ u poslijepodnevnim satima boravili su u Stolcu na 27. obljetnici osnivanja vojne policije Stolaca, a potom na pogrebu uglednog pripadnika Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Stolac. Također, ujedno je održan i radni sastanak Zajednice udruga veterana vojne policije RH na kojemu se razgovaralo o planovima u daljnjem radu Zajednice.

foto: D. Lešković

U nedjelju, 16. lipnja, predstavnici UVVPDR VPŽ posjetili su Međugorje gdje su prisustvovali misnom slavlju u spomen na sve poginule i preminule branitelje kojima su odali počast paljenjem svijeća.

(www.icv.hr, adf, mf)

foto: D. Lešković