PRVI ORAHOVAČKI GAUDEAMUS Prva generacija orahovačkih srednjoškolaca proslavila 50 godina mature

blank

Prvi Gaudeamus u Orahovici pjevao se davne 1969. godine, a danas nakon punih 50 godina ponovno je tu, nasmijan kao i prvih srednjoškolskih dana. Naime, prva generacija orahovačkih srednjoškolaca pa tako i prvi maturanti proslavili su svoj veliki jubilej, 50 godina mature. Kako sami kažu, našli su ispred hotela ”Ružica” nekada starog orahovačkog hotela u koji su godinama ”virkali” kao srednjoškolci jer djeca nikada nisu smjela unutra. Proslava je kao i svaka okrugla organizira zajednički s A i B razredom, i od ukupno 53 koliko je završilo školu, 11 je do sad preminulo, a na proslavu se od živućih 41 odazvao 21 i treba svakako reći da su neki potegnuli čak iz Australije i Švicarske kako bi vidjeli svoje školske kolege. Bilo je tu i onih iz Gospića, Zaprešića, Banja Luke, Vukovara i drugih mjesta, a za sve one kojih više nema, a isto tako i profesore, maturanti generacije 1968./1969. zapalili su lampione kod središnjeg križa na gradskom groblju u Orahovici.

-Kako nas je svaki puta sve manje, od prošle proslave 45 godina mature, dvoje je preminulo, drago mi je da su ove godine s nama oni koje stvarno dugo nismo vidjeli. Bilo je doista dirljivo, prepričavali smo školske anegdote i dogodovštine iz školskih klupa, a posebno smo se sjetili možda i naše najveće dogodovštine koja je ostala zapamćena u povijesti škole. Naime, u časopisu ”Start” bila je otvorena nagradna igra tko će skupiti više ljudi u jednom ”fići’. Naguralo nas se puno i bili smo vrlo blizu pobjedi, no iako nismo uspjeli, najvažnije je da je ostalo lijepo sjećanje – kaže jedna od organizatorica okupljanja Vikica Andelfinger te priča kako je večer nakon 50 godina bila dirljiva i posebna.

-Bila je to večer u kojoj smo pokazali da smo još uvijek jako mladi, ako ne po godinama, onda definitivno u srcu. U ime organizatora zahvaljujem se našim kolegama Karmeli i Feriju na izradi prekrasnih pozivnica, Kazimiru i Veri na pomoći te korisnim savjetima. Prenosim i pozdrave Vlade Borjanića, Dragana Tihomirovića, Anice Rister i Davora Ileša koji su opravdali svoj neodlazak. Nažalost s nama nema naših profesora, ali oni koji su živi šalju nam velike pozdrave – rekla je Andelfinger.

2006prvimaturanti 2

Kako je spomenula, jedna od profesorica Ana Stanković uputila je pismo svojim učenicima koje je nazočnima pročitala Karmela Androš. Stanković je poručila kako se rado prisjeća prve orahovačke generacije koja je bila prepuna sjajnih osoba i odličnih učenika te kako je te godine u Orahovici počeo veliki posao obrazovanja koji su oni kao najhrabriji prvi prošli. Prvu generaciju orahovačkih maturanata pozdravio je i sadašnji ravnatelj Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica Zorislav Milković.

-Lijepo vas je vidjeti ovdje danas nasmijane, vas koji ste ispisali prve stranice povijesti naš škole. Danas su školski programi puno drugačiji i moderniji, no vi ste utrli put obrazovanja svim današnjim učenicima srednje škole. Nadam se i vjerujem da ćemo se kroz pet godina svi ponovni vidjeti u istom broju – rekao je Milković. Prvi orahovački maturanti do sitnih su sati pjevali i plesali, bilo je tu zagrljaja, smijeha i suza, jer školska prijateljstva nikada neće umrijeti. Prvi orahovački Gaudeamus ovim činom nastavlja pisati povijest koju nitko i nikada neće moći izbrisati. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)