Sastanak Vlade RH i župana: Andrović najavio izgradnju “sigurne kuće” do kraja godine

Zadarska županija bila je domaćin šestog sastanka Vlade Republike Hrvatske i župana, održanog u petak 14. lipnja na Sveučilištu u Zadru. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da se pozitivne promjene u regionalnom razvoju ogledaju u nekoliko aspekata.

– Razvijen je intenzivan dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, zakonskim propisima ojačana je funkcionalna decentralizacija, a fiskalna decentralizacija omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava. Zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na europske projekte, Hrvatska je trenutno na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz trenutne financijske omotnice – naglasio je premijer Plenković.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je reformu sustava javne uprave, napominjući da sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi građanima trebaju biti osigurane efikasnije usluge.

zadar vlada 2

– Upravo je zato ova mjera pomno planirana i sadržana u nizu strateških dokumenata Vlade RH. Ovom mjerom izvan županijske nadležnosti ostaju inspekcijski poslovi te nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave – istaknuo je Kuščević.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnom, podsjećajući kako je upravo zahvaljujući inputima s „terena“ učinjeno nekoliko velikih koraka.

– Stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Upoznali smo članove Vlade s našim strateškim prioritetima iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, investicija, demografije, poljoprivrede, turizma, kulture te rada i mirovinskoga sustava – rekao je Pauk.

Sastanku je nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. U razgovoru s predsjednikom Vlade RH, Andrejom Plenkovićem, a s obzirom, da je Virovitičko-podravska županija jedna od šest HR županija koja nema „sigurnu kuću“, župan Andrović je najavio kako će naša županija do kraja ove godine imati „sigurnu kuću“. „Sigurne kuće“ su tajna mjesta u kojima se pruža pomoć i podrška ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

zadar vlada 1

Inače, u Zadru je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. Mjere Ministarstva odnose se na prevenciju nasilja, zaštitu žrtve, skloništa te osposobljavanje za drugi život. Ministarstvo je u suradnji s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je novi paket turističkih zakona i pripremu za nadolazeću turističku sezonu, ističući važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam. (hrvzz.hr, vpz.hr, Fotografije: Hrvatska zajednica županija, Melita Pavlek, Morana Kiš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content