KONFERENCIJA ZA MEDIJE Živi zid: Istraga slučaja S. Palma ide u krivom smjeru

Predstavnici Živog zida održali su danas (srijeda) prije izvanredne sjednice Gradskog vijeća ispred zgrade Gradske uprave konferenciju za medije na kojoj su izrazili nezadovoljstvo“ vezano uz nove ovlasti, a koje gradonačelnik treba dobiti danas na sjednici, sve vezano uz istragu slučaja Siniše Palma i nestanak 17 milijuna kuna iz gradske blagajne.„

Saborski zastupnik Damjan Vucelić istaknuo je kako je Živi zid izrazito protiv novih ovlasti gradonačelnika, smatrajući kako „gradonačelnik ne treba provoditi svoju privatnu istragu, već je to na tijelima poput državne revizije“.

– Predsjednik Živog zida je na ovom mjestu prije dva tjedna podnio kaznenu prijavu protiv gospodina Kirina, gdje je tražio njegovu kaznenu odgovornost za zloupotrebu položaja i ovlasti jer je gospodin Kirin pokušao zataškati tih 17 milijuna kuna manjka. Cijela ova istraga koja će se odvijati jednostavno ide u krivom smjeru. Gospodin Kirin će državne institucije pokušati usmjeriti na krivi put – rekao je Vucelić, rekavši kako je stav Živog zida „da se treba napraviti naknadna obdukcija tijela Siniše Palma, na čemu će do daljnjega ustrajati. „

-Financijske malverzacije i sumnjiva smrt Siniše Palma jednostavno bude sumnju da su se ovdje dogodile kriminalne radnje i mi ćemo na ovome ustrajati od početka do kraja, ako treba, nalazit ćemo se ovdje svakog tjedna, dok slučaj ne bude priveden kraju – poručio je Vucelić. Konferenciji je nazočila i saborska zastupnica Živog zida Snježana Sabolek, kao i Staniša Žarković, koordinator Živog zida za Virovitičko-podravsku županiju.

konferencija1

U cijeloj istrazi, smatra Staniša Žarković, dogodilo se puno propusta. – Jedan od propusta napravila je i policija, koja je, saznavši za kazneno djelo pronevjere velike količine novca, a riječ je o više od 17 milijuna kuna, nije poduzela radnje radi uhićenja Siniše Palma. Da je, Siniša Palm danas bi bio živ i odgovorio bi na neka ključna pitanja koja mi sami sebi postavljamo, a ne znamo odgovore. Policija nije izuzela ključne materijalne dokaze vezano uz provedbu istrage ovog kaznenog djela, što isto čini grubu grešku – rekao je Žarković, dodavši kako to ipak „nije razlog da Ivica Kirin ne vjeruje DORH-u i policiji i pravnom sustavu ove države i da nema razloga da sam preuzima svoju istragu“.

“POLICIJA JE TREBALA UHITITI SINIŠU PALMA”

Žarković je povukao paralelu slučaja S. Palma sa slučajem Fimi medije te postavio pitanje hoće li „gradonačelnik i tamo napraviti neku komisiju koja će rješavati stvari kao u Virovitici“ te zaključio kako su predstavnici vladajućih stranki na svim razinama u tijelima  – od općinskih vijeća do saborskih klupa samo „dizači ruku koji koncentriraju veliku moć lokalnim šerifima, što za rezultat ima nestale milijune i korupciju na svim razinama.“

Novinare je zanimalo kako tumačI informaciju da je policija trebala uhititi Sinišu Palma odmah nakon podnošenja prijave, budući da Zakon o kaznenom postupku jasno definira uvjete u kojima se izdaje nalog za uhićenje, odnosno istražni zatvor. Samo neki od njih su  postojanje opravdane sumnje za počinjenje kaznenog djela, konkretan dokazni materijal, kao i nalog državnog odvjetnika. Navedeni elementi još uvijek su dio aktivne istrage koja je u tijeku i u kojoj se dokazni materijal tek obrađuje, pa bi uhićenje mimo propisa značilo ne samo greške u koracima koje bi cijelu istragu mogle dovesti u pitanje, već i povredu svih onih prava koja je kao osoba imao S. Palm. Konkretno, policija bi radila protuzakonito.

-Mislim da je zbog težine kaznenog djela i činjenice da je nestalo 17 i više milijuna kuna, što su konstatirali više-manje svi, policija morala istog trenutka reagirati i uhititi okrivljenog Sinišu Palma. Tim činom Siniša Palm bi danas bio živ i odgovorio bi na niz pitanja koja mi sebi postavljamo. Jer, za neke slučajeve u Republici Hrvatskoj, koji su se dogodili, uhićenje je izvršeno u par sati, ekspresno, a u nekim slučajevima traže razloge da uhićenja uopće ne bude. Dakle, radi se od slučaja do slučaja, zbog čega se opet vraćamo na konstataciju o lokalnim šerifima koji rade što hoće – odgovorio je Žarković. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content