OPASNO I KAŽNJIVO Za ovaj čest prekršaj platiti ćete kaznu i do 15.000 kuna

U vrijeme poljoprivrednih radova, kao i ljetnih pljuskova, čest slučaj na našim prometnicama je blato koje može biti iznimno opasno za sudionike u prometu koji naiđu na njega. Osim što je opasan, ovaj prekršaj je i kažnjiv. Naime, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kazna za fizičku osobu iznosi 1.000 kuna, a za pravnu osobu ili obrtnika čak od 5.000 do 15.000 kuna.

– Obaveza vozača je da sve tvari, pa i blato, koje nanese na kolnik mora i ukloniti. Imamo dosta takvih situacija, a jesen je osobito problematična. Imali smo i reakcije prema nadležnima za održavanje prometnica, koncesionarima, prije svega za županijske i lokalne ceste, te nerazvrstane ceste, od kojih smo tražili da i oni sami doprinesu smanjenju ovog prekršaja. Naime, prilaz javnoj cesti trebao bi biti asfalltiran najmanje 5 do 15 metara, a ako nema mogućnosti da se asfaltira treba se navesti kamen ili nešto da s kotača vozila koja koriste taj prilaz već u tom djelu padne veći dio blata – objašnjava kaže Miroslav Lalić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi Virovitica.

Ukoliko vozač ne ukloni blato s kolnika zakon predviđa da to učini služba za održavanje cesta koja će takvu lokaciju prije svega obilježiti kao opasno mjesto, ograničiti brzinu kretanja na 30 km/h, postaviti znak opasnosti i upozoriti vozače da nailaze na dio ceste koji je klizav i manje siguran za vožnju. Policija će, kažu, poduzeti i druge mjere kako bi eventualno pronašli počinitelja tog prekršaja i ako ga pronađu obvezati ga da ukloni blato s događaja, a ukoliko to obavi služba za održavanje ceste pronađenom prekršitelju uz kaznu će naplatiti i trošak čišćenja. (www.icv.hr, žđl)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content