U Sladojevcima održan 1. Memorijal ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković”

Polaganjem cvjetnih aranžmana i upaljenih lampiona na posljednjim počivalištima poginulih hrvatskih branitelja Drage Vide i Zorana Balića na groblju u Sladojevcima te Milana Dunkovića na groblju u Radosavcima u petak, 26. srpnja, započelo je obilježavanje 1. Memorijala posvećenog upravo ovim hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Počast su, uz obitelji poginulih hrvatskih heroja, odali članovi Županijske podružnice UHDDR-a Virovitičko-podravske županije, Gradske organizacije UHDDR-a Slatina i Temeljnog ogranaka UHDDR-a Sladojevci koje su organizatori memorijala, te članovi TO UHDDR-a Bakić i Gornji Miholjac.

Program je nastavljen jučer (subota) na nogometnom igralištu u Sladojevcima sportskim susretima hrvatskih branitelja iz petnaestak udruga proisteklih iz Domovinskog rata koje su prigodom svečanog otvorenja, nakon intoniranja hrvatske himn koju je izveo sladojevački kantautor Petar Pokupčić i odavanja počasti minutom šutnje, pozdravili u ime domaćina predsjednik ŽP UHDDR VPŽ Branko Mihoković i predsjednik TO UHDDR Sladojevci Petar Derdić.

Svečanom otvorenju Memorijala nazočili su i dopredsjednik UHDDR RH Mario Draganić, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić koji je susrete i otvorio.

– Ovo je najmanje što možemo učiniti za ljude koji su dali život za našu domovinu i drago mi je da nas je ovdje danas toliko puno, što znači da smo svjesni da smo dužni obilježavati ovakve obljetnice iako su tužne, ali ovo je način da ih se sjetimo svake godine, te da će i ovaj memorijal postati tradicionalan – istaknuo je Janečić.

Nakon otvaranja, hrvatski branitelji i nazočni gosti u koloni su se uputili prema spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u centru Sladojevaca gdje im je još jednom odana počast uz molitvu koju je predvodio sladojevački župnik vlč. Dario Šimić. Vijenac i zapaljene lampione položili su roditelji poginulih branitelja čije ime nosi memorijal u pratnji predsjednika Odbora za hrvatske branitelje i ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mate Bubaša, predstavnici Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, dogradonačelnik Bojan Plantak i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zatim središnjice RH, Županijske podružnice, Gradske organizacije i temeljnih ogranaka UHDDR-a, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina i Voćin, Udruge HVIDR-a Slatina, ZUiČ HVIDR-a VPŽ, Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica, Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine, Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine”, branitelja Kozice, Policijske postaje Slatina, zatim predstavnici gostujućih udruga Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav iz Primorsko-goranske županije, ŽP UHDDR-a Varaždinske županije, Općinske organizacije UHDDR-a Sveti Đurđ i ŽP UHDDR Krapinsko-zagorske županije.

Po povratku na nogometno igralište održani su sportski susreti u tri discipline visećoj kuglani, elektronskom pikadu i kartaškoj igri Bela, a svoj doprinos obilježavanju ove obljetnice dali su i predstavnici Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine” Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Robert Poljanac, Mario Kovač, Mario Krznarić i Goran Draksler koji su istrčali dionicu dugu 13 kilometara od Mačkovca (kuće Ivana Kiša) do sladojevačkog nogometnog igrališta gdje su ih s velikim pljeskom dočekali okupljeni hrvatski branitelji.

Nakon što je na završnici sportskih susreta sve nazočne pozdravio i zahvalio na sudjelovanju, predsjednik GO UHDDR Slatina Željko Kolinger, najboljim natjecateljima medalje i pehare uručili su majka poginulog hrvatskog branitelja Rozika Dunković, slatinski dogradonačelnik Bojan Plantak, dopredsjednik UHDDR RH Mario Draganić i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, dok su zahvalnice na sudjelovanju ekipama te ”Glasnicima istine” uručili predsjednici udruga organizatora Branko Mihoković, Željko Kolinger i Petar Derdić.

Sportski susreti hrvatskih branitelja završili su ručkom i zajedničkim druženjem.

REZULTATI

Viseća kuglana:
1.Drago Sabljak, Franjo Bucić, Franjo Sterle, Damir Krklec – HVIDR-a VPŽ (1. mjesto ekipno)
2. Antun Cicvarić, Ivan Kokorić, Darko Bašić, Darko Meter – UHBL PTSP Nova Bukovica
3. Ivan Medved, Miroslav Marković, Marin Peršić, Marko Marković – HVIDR-a Slatina

Elektronski pikado:
1. Damir Bogati, Ivo Sekić – UDVDR Slatina (1. mjesto ekipno)
2. Blaženka Nađ, Siniša Terek – HVIDR-a Slatina
3. Ivan Buti, Damir Grdić – UHBL PTSP Nova Bukovica

Bela:
1. Milan Čubelić, Mijo Sedić – UDVDR Slatina (1. mjesto ekipno)
2. Slavko Mađarić Sjever, Stjepan Krahulec – UHBL PTSP Nova Bukovica
3. Branko Hader, Željko Martinec – UHBDR Kastav

(www.icv.hr, ADF i MF; foto: D. Fišli i M. Feldi)