BLAGDAN VELIKE GOSPE Vjernici iznijeli svoje molitve Mariji, “učiteljici kršćanskog života”

-Marija je učiteljica kršćanskog života, ona je primjer poniznosti i poslušnosti Bogu, ona je prva hodočasnica Novog zavjeta. Ona je pokazala kako čovjek može biti uzdignut Bogu, ne zbog toga jer bi čovjek to ičime zaslužio, nego isključivo zahvaljujući Božjem milosrđu i ljubavi. Ona nas uči kako slijediti Isusa, danas kao i onda, kada je slugama u Kani Galilejskoj, rekla ‘učinite sve što vam kaže’.

Po tom povjerenju u Krista, koji hrabri i vodi svoje malo stado, raste i sama Crkva – poručio je fra Tomislav Smiljanić vjernicima na današnjoj (četvrtak) propovijedi na svečanoj euharistiji u povodu blagdana Velike Gospe u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici.

IMG 20190815 103442

Vjernici diljem Hrvatske danas slave ovaj najveći marijanski blagdan, koji je ujedno i državni praznik. U Katoličkoj crkvi postoje četiri dogme vezane uz Mariju, majku Isusovu – da je ona Bogorodica, djevica, bezgrešno rođena i dušom i tijelom uznesena na nebo. Njeno uznesenje na nebo 1. studenoga 1950. godine naukom (dogmom) proglasio je tadašnji papa Pio XII. Uz Hrvatsku, slavi se i u cijeloj Europi te Južnoj Americi. Vjernici joj na taj dan prikazuju svoje molitve i zahvale te hodočaste u poznata marijanska svetišta.

Pozivajući se na današnja liturgijska čitanja, fra Tomislav Smiljanić pozvao je vjernike da budu hrabri i ustrajni u povjerenju Isusu, napomenuvši kako je nužno naglasiti da se vjera Crkve jača kroz kušnje, kroz trpljenja, odnosno “pustinju” o kojoj danas govori Evanđelje.

Znak je to i današnjeg vremena, rekao je, u kojima je najveća svjedočanstva vjere mogu naći upravo u progonjenoj Crkvi u Africi i na Bliskom Istoku, odnosno u Europi, čija je vjera također na kušnji. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”544456″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content