JESEN PRED VRATIMA Stiže zahladnjenje, temperature padaju za 10 stupnjeva

Za sve koji se pitaju kad će nam napokon doći „normalnije“ vrijeme, a ne ovo više nalik tropskim područjima, evo odgovora. Jesen, ona klimatološka, dolazi nam 1. rujna. Vrijeme će ove godine, čini se, pratiti klimatološki prelazak ljeta u jesen. Strpimo se još malo, u tjednu pred nama otpuhujemo iznadprosječnu vrućinu i sparinu.

Koliko će kiše pasti i kada najviše još je nezahvalno prognozirati, ali kada su u pitanju temperature zraka, pad temperature zraka više je nego siguran.

Do kraja tjedan očekujemo nastavak iznadprosječne topline i neugodne sparine. Pred nama su neugodno tople ili tropske noći te vrući dani. Zadržat će se suho. Ipak postojat će mala vjerojatnost uz dnevni razvoj naoblake, osobito u brdovitim predjelima županije, za mjestimične kratkotrajne pljuskove. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 19°C do 22°C, najviše dnevne od 31°C do 34°C. Vjetar slab, a UV- indeks umjeren i visok.

Početak tjedna pred nama obilježit će jačanje neugodne sparine i južina, kao predznak zaokreta na prognostičkom polju. Od utorka lakše dišemo, otpuhujemo vrućinu i sparinu. Trenutni izračuni prognostičkim modelima najviše kiše „crtaju“ tijekom utorka i srijede. Koliko će kiše pasti još je nezahvalno za prognozirati.

Tjedan pred nama obilježit će nestabilnije i hladnije vrijeme. Vremenski uvjeti u potpunosti će odgovarati klimatološkom početku jeseni. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 13°C do 19°C tijekom ponedjeljka. Najviše dnevne od 20°C do 33°C tijekom ponedjeljka. Vjetar slab do umjeren tijekom ponedjeljka južnih i jugozapadnih smjerova. Od utorka sjevernih smjerova umjeren do jak. UV- indeks nizak i umjeren. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content