U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku, koji se nalazi kraj sela Bukova u općini Suhopolje, obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Ovaj su dan zajednički obilježili Virovitičko-podravska županija, Općina Suhopolje, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i “Hrvatski domobran” iz Virovitice.

Na središnjem županijskom komemorativnom skupu o brojnim stravičnim zločinima počinjenim po završetku II. Svjetskog rata od strane partizanskih četa koji su mučki, zvjerski diljem zemlje ubijali hrvatske zarobljenike bez ikakvih razloga, bez optužnica i suda govorili su voditelj Trpimir Markotić, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat i zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak.

IMG 2549

– Ovim spomendanom odajemo počast i otimamo zaboravu nevine žrtve, a njihovim obiteljima s osobitim poštovanjem izražavamo suosjećanje i razumijevanje za njihove patnje. Moramo se prisjetiti da je u to vrijeme došlo do masovnog ubijanja hrvatskih vojnika i civila koji su pokopani u ovakvim neobilježenim grobnicama – rekao je zamjenik župana Darko Žužak, dodavši kako se danas u Zagrebu održao posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

– Upravo zločine totalitarnih režima, a posebice komunističkih, moramo istraživati i o njima pričati jer su oni slijedom događanja u zadnjih 50-ak godina ostali sakriveni od javnosti – istaknuo je Žužak.

MG 2414

Inače, Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine.

– Općina Suhopolje će u sljedećim godinama, na inicijativu Županije i Udruge hrvatski domobran Virovitica, pokušati preinačiti ovaj skup i podići ga na veću razinu. Pokušat ćemo ćemo izložiti predmete, fotografije i videozapise iz tog razdoblja, kako bismo složili cjelogodišnji postav koji će nas motivirati da i dalje vodimo bitku za istinu te da i dalje pokušavamo doznati tko su ti zlotvori koji su naredili i izvršili ovaj gnjusan čin. Jednako tako na taj način ćemo dodatno apelirati na više istance da nam pomognu u potrazi za istinom – rekao je načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat.

MG 2400

Počast žrtvama odao je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić iskazavši žaljenje za brojne žrtve.

– Te žrtve stvarno zaslužuju našu pažnju, pijetet i žaljenje. To se zasigurno nije trebalo dogoditi, jednako su mučeni i ubijeni razoružani vojnici kao zarobljenici, i njihova rodbina kao civili. Svi su završili jednako i u Mrtvom jarku i na 700-tinjak grobišta diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. To je žalosna strana 2. svjetskog rata i svih drugih ratova u kojima su totalitarni režimi prouzročili ogromne žrtve – rekao je Josip Đakić.

IMG 2380

Komemoracija je završena prigodnom molitvom za sve žrtve totalitarnih režima, koju je predvodio velečasni Mario Večerić, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje u Mrtvom jarku, a položili su ih izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno, Grada Virovitice, Grada Slatine, Općine Suhopolje, Odbora HDZ-a RH, VPŽ i Općine Suhopolje, izaslanstvo PU VPŽ, braniteljske udruge i ostali građani. (www.icv.hr, ml)[g-gallery gid=”546273″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content