U Virovitici obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Tim povodom su saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom, kao i braniteljske udruge s područja grada, odali počast hrvatskim žrtvama kod Spomen obilježja u Bečkoj ulici (bivša šintarnica). Riječi molitve za sve poginule uputio je župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Virovitici fra Rozo Brkić.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i ove su godine zajednički obilježili Virovitičko-podravska županija, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i Udruga “Hrvatski domobran” iz Virovitice, a središnji komemorativni skup održan je u Mrtvom jarku kraj sela Bukova u Općini Sugopolje.

Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. (virovitica.hr, vpz.hr, foto: M. Bašić)

[g-gallery gid=”546381″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content