ZAHVALNICA GRADA ZORANU KOZJAKU Svestrani profesor koji lako motivira mlade da otkriju inovatora u sebi

Zoran Kozjak je svestrani profesor koji radi u Industrijsko-obrtničkoj školi u Virovitici. Dobitnik je nagrade Ministarstva znanosti za doprinos tehničkoj kulturi u Hrvatskoj, no
priznanje Grada Virovitice, za izniman doprinos u odgoju, obrazovanju i promicanju tehničke kulture mu, kako kaže, znači puno više.

– Nagrada Ministarstva znanosti odnosi se samo na moje pozitivne strane, inovacije i uspjehe koje sam postigao. No priznanje moga grada, u kojem sam rođen i u kojem sam odrastao, objedinjuje moje pozitivne i negativne strane, osobito kada se radi o gradu u kojemu me mnogo ljudi poznaje pa su pozitivne strane prevagnule – s ponosom priča Zoran Kozjak.

Veliki zid radionice Industrijsko-obrtničke škole u kojoj Z. Kozjak podučava mlade prepun je priznanja, zahvalnica i pohvalnica za inovacije i rad s učenicima.

– Godine 2000. upoznali smo se s „Business Innovation Program“, norveškom organizacijom koja promovira učeničko poduzetništvo. Naime, u skandinavskim zemljama učeničko poduzetništvo je uvelike prihvaćeno te se to isto htjelo prenijeti na hrvatsko školstvo. Nažalost, taj princip ovdje nije zaživio – objašnjava Z. Kozjak dodavši kako je on usprkos tome nastavio razvijati učeničko poduzetništvo, koje se kasnije pokazalo kao odličan pothvat.

kozjak 1 Custom

NE ZNAJU ZA PREPREKE

Učenike koje zanimaju inovacije, koji imaju ideje i volju za dodatno učenje, profesor Kozjak rado podučava te priprema za brojna natjecanja. „Samopodesivi“ sunčani sat, samonatapajući cvjetnjak, sklopive kružne stepenice i lijevak vinodozator samo su neke od inovacija s kojima su profesor Kozjak i učenici, osvojivši broje zlatne, srebrne i brončane plakete, predstavljali Viroviticu na natjecanjima diljem Hrvatske.

– Svi sudjelujemo u stvaranju ideje, bez obzira stvorim li je ja ili neki od učenika. Tome se pristupa sa željom da inovacija uspije – govori nam. Vrijedna radionica Industrijsko-obrtničke škole nedavno je osmislila jedinstveni sunčani sat u svijetu. Riječ je o satu koji, bez obzira na godišnje doba, uvijek pokazuje točno vrijeme. Virovitičani su se dosjetili kako preskočiti muku oko preračunavanja pomoću tablice standardnoga sunčanoga sata i omogućili da se pomoću datuma podesi sunčana krivulja te se sunčani sat automatski prilagodi kako bi prikazao točno vrijeme.

Učenici su, zajedno s mentorom Kozjakom, za sunčani sat osvojili zlatnu plaketu na Međunarodnoj izložbi inovacija “ARCA” Zagreb. Jedna od novijih inovacija na koju je vrijedna ekipa profesora Kozjaka trošila slobodno vrijeme svakako je samonatapajući cvjetnjak napravljen od posebne poliesterske smole. Cvjetnjak se sastoji od dva dijela, donji dio čini posuda u koju se stavlja spužva umočena u vodu. Spremnik se potom poklopi s gornjim dijelom preko kojega se kroz izbušene rupice cvijet preko zemlje napaja vodom. Samonatapajući cvjetnjak izum je Filipa Antolića i Enija Šibalića te je dobio nagradu projekta „Poduzetnici budućnosti“ Hrvatske udruge poslodavaca. Profesor Kozjak nije mogao biti zadovoljniji pa već sada prima razne ponude za ovaj inovativni cvjetnjak, zasigurno samo jednu od uspješnih inovacija za budućnost koja je nastala zahvaljujući njegovom neumornom radu s mladima na kreativnosti i novim idejama.

(www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content